Верховний Суд заборонив вводити в експлуатацію «будинок-монстр» на Подолі

Верховний Суд заборонив вводити в експлуатацію «будинок-монстр» на Подолі

Укрінформ
Верховний Суд скасував ухвалу Північного апеляційного господарського суду, що давала змогу ввести в експлуатацію у Києві 12-поверховий будинок на вулиці Нижній Вал, 27-29, відомий як «будинок-монстр» на Подолі.

Про це повідомив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Київради.

«Касаційна скарга Київської міської ради задоволена. Верховний Суд 31 серпня цього року скасував ухвалу суду апеляційної інстанції, якою раніше давалася змога ввести в експлуатацію «будинок-монстр», – зазначив Бондаренко.

Читайте також: Будівництво житла в середмісті Києва хочуть заборонити до затвердження нового Генплану

Депутат Київради, секретар постійної комісії з питань екологічної політики Євгенія Кулеба розповіла, що громада активно виступає проти цього будинку, адже проєкт будівництва негативно впливає на навколишню забудову, яка є невіддільною частиною ландшафтного комплексу Подолу як історичного центру.

«Будівля розташовується в охоронній зоні містобудівної пам’ятки державного історико-культурного заповідника «Стародавній Київ», в центральному історичному ареалі. Земельна ділянка, на якій розташована будівля, примикає до охоронних зон 17-ти пам’яток архітектури, що на вулицях Костянтинівській, Межигірській та Ярославській. Громада неодноразово заявляла свою позицію з приводу неможливості введення будівлі в експлуатацію у тому вигляді, у якому вона є», – підкреслила депутат.

Читайте також: Мораторій на реконструкцію історичних будівель Києва – список об'єктів

Як повідомлялося, у 2012 році ТОВ «Пателі Лізинг» отримало дозвіл на будівництво 8-поверхового будинку. Але надалі фірма звела 12-поверхову будівлю (ЖК «Подол Престиж») по вул. Нижній Вал, 27-29.

Наприкінці 2014 року Київська міська рада подала позов до суду з вимогою зобов’язати ТОВ «Пателі Лізинг» знести самовільно добудовані поверхи.

У листопаді 2019 року Господарський суд Києва зобов’язав фірму знести чотири поверхи вище восьмого поверху будинку (9-12 поверхи), які не були передбачені проєктом.

21 жовтня 2020 року Північний апеляційний господарський суд України рішення скасував, і провадження у справі закрив. Пізніше ухвалу апеляції оскаржили у касаційній інстанції.

У листопаді 2020 року Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію видати ТОВ «Пателі Лізинг» сертифікат на будівлю на вул. Нижній Вал, 27-29.

Читайте також: У Кличка заявили, що введення в експлуатацію «будинку-монстра» на Подолі неможливе

8 червня 2021 року Північний апеляційний господарський суд скасував заходи щодо забезпечення позову. Вони полягали у забороні ДАБІ узгоджувати та видавати документи про готовність об'єкта будівництва до експлуатації, а також видавати сертифікат відповідності закінченого будівництвом об’єкта стосовно «будинку-монстра» або окремих його приміщень.

Крім того, Державній реєстраційній службі України та її структурним підрозділам у місті Києві заборонено вчиняти дії, пов'язані з державною реєстрацією прав власності на нерухоме майно (будівлю та приміщення «будинку-монстра») та внесення і реєстрацію у відповідних базах даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Фото: kmr.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-