У столиці вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні - журналіста Василя Сергієнка

У столиці вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні - журналіста Василя Сергієнка

Фото
Укрінформ
У столиці біля Храму архістратига Михаїла та українських новомучеників, що на алеї Героїв Небесної Сотні, відбулася церемонія вшанування пам'яті Героя Небесної Сотні, журналіста Василя Сергієнка.

Участь у заході з ушанування пам’яті Сергієнка у день його народження взяло близько 20 осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перед Дзвоном гідності встановили портрет Героя Небесної Сотні. Небайдужі люди принесли сюди квіти - білого і червоного кольорів. Серед них були й учасники Майдану.

Присутні під час виступів згадали обставини загибелі Сергієнка, події періоду Революції гідності.

"Важливо пам'ятати про кожного Героя Небесної Сотні", - сказав активіст Олександр Аронець.

Зі свого боку директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло акцентував увагу на необхідності згадувати наших героїв.

"Сьогоднішня традиція - вона дуже проста... І хоча все менше людей приходить сюди на алею, але долі Героїв Небесної Сотні повинні бути актуальними. Сьогодні згадуємо Василя Сергієнка, схиляємо свої голови, говоримо "Світла пам'ять", - сказав Пошивайло.

Вшанування пам'яті Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Під час церемонії присутні дзвонили у Дзвін гідності на вшанування пам'яті Сергієнка.

Цей захід відбувся у рамках проєкту «День народження Героя», що стосується ушанування пам'яті Героїв Небесної Сотні, від Музею Майдану.

Згідно з проєктом, у день народження Героя Небесної Сотні щоразу перед Дзвоном гідності з’являтиметься його портрет, лунатиме пам’ятний дзвін тощо.

Самі портрети героїв і квіти встановлюватимуть співробітники Національного музею Революції гідності. Вшанування героїв у їхні дні народження проходить щомісяця за участю їх рідних, друзів, учасників Революції гідності, волонтерів та громадськості.

Читайте також: Музей Майдану пропонує визнати нацпам’яткою алею Героїв Небесної Сотні

Як повідомлялося, журналіст Василь Сергієнко був одним із лідерів Євромайдану в Корсунь-Шевченківському на Черкащині. 4 квітня 2014 року його викрали з двору власного будинку. Наступного дня тіло знайшли в лісі зі слідами тортур, перерізаним горлом і з кайданками на руках. За підозрою у справі Сергієнка затримали п’ятьох осіб. Володимиру Горбенку, Валентину Завражину і Роману Недибалюку інкримінують викрадення журналіста, Володимиру Воронкову - убивство. Власника київського спортклубу «Тай» Вадима Мельника обвинувачують в організації злочину. Ще двоє фігурантів справи перебувають у розшуку.

22 серпня 2019 року Мельнику змінили запобіжний захід із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, дозволивши відвідувати медичні заклади.

14 листопада 2019 року Кропивницький апеляційний суд ухвалив рішення про його повторне взяття під варту.

Раніше Городищенський районний суд відпустив під домашній арешт решту обвинувачених.

1 лютого 2021 року Офіс генпрокурора направив до суду справу щодо одного з учасників злочинної організації, причетної до вбивства Сергієнка.

Читайте також: Справи Майдану: перед судом постане підозрюваний у вбивстві журналіста Сергієнка

У середині квітня в Офісі генпрокурора поінформували, що одному з учасників злочинної групи, причетної до вбивства Сергієнка, повідомили про нову підозру.

Підозрюваному інкримінують участь у злочинній організації, незаконне позбавлення волі та вбивство викраденої людини з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, вчинене на замовлення, за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 146, п. п. 3, 4, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 ККУ).

31 грудня минулого року у пресслужбі Музею Майдану поінформували, що із січня Музей Майдану започатковує вшанування днів народження Героїв Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-