У центрі Києва пройшла акція солідарності з білорусами

У центрі Києва пройшла акція солідарності з білорусами

Фото
Укрінформ
Представники білоруської громади в Україні та небайдужі українці провели у неділю в центрі Києва акцію солідарності з білоруським народом з нагоди річниці проголошення Білоруської народної республіки (День волі).

У заході на Майдані Незалежності взяли участь кілька десятків осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Мітинг білорусів на Майдані Незалежності / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Учасники акції тримали білоруські національні біло-червоно-білі прапори та іншу символіку БНР.

За їхніми словами, День волі - одне з важливих свят для білорусів, адже понад 100 років тому було проголошено незалежність Білоруської народної республіки.

Читайте також: Київ вимагає прозорого розгляду справи затриманого редактора білоруської версії InformNapalm

Як повідомлялося, День волі - неофіційне національне свято, річниця виникнення першої національної білоруської держави, Білоруської народної республіки. 25 березня 1918 року в окупованому німцями Мінську Рада Білоруської народної республіки ухвалила Третю статутну грамоту, згідно з якою БНР проголошувалася вільною і незалежною державою. Рада БНР оголосила, що Берестейський мир, підписаний більшовиками та німцями, втратив силу, тому закликала переглянути його умови.

Втім, самостійна БНР проіснувала лише до січня 1919 року, коли країну зайняли більшовики та встановили радянську владу, утворивши Білоруську радянську соціалістичну республіку.

Читайте також: Місії ЄС і США в ОБСЄ виступили за нові вибори у Білорусі

Білоруси з початку 1990-х років відзначають День волі як у себе в країні, так і за кордоном, проводячи акції та мітинги. Ці масові акції неодноразово насильницьки припинялися правохоронцями в Білорусі, а активістів, які брали у них участь, заарештовували.

Цього року Білоруська соціал-демократична партія (Грамада), громадське об'єднання «БНФ «Адрадженьне» і рух «За Свободу» подали до Мінського міськвиконкому заявку на проведення масового заходу до Дня волі. Міська влада поки що відповіді на заявку не дала. Глава КДБ Білорусі раніше заявляв про те, що правоохоронцям "достовірно відомо, що в період 25-27 березня будуть зроблені спроби дестабілізації ситуації в країні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-