Київ має надавати дані про рух громадського транспорту онлайн – АМКУ

Київ має надавати дані про рух громадського транспорту онлайн – АМКУ

Укрінформ
Київське обласне територіальне відділення (Північне) Антимонопольного комітету  рекомендувало Київській та Броварській міським радам оприлюднити інформацію про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу на своїх офіційних веб-сайтах.

Про це повідомив голова відділення АМКУ Олексій Хмельницький у Facebook.

"7 липня адмінколегія відділення надала Київській міській раді та Броварській міській раді обов’язкові для розгляду рекомендації, а саме: припинити бездіяльність, яка полягає у неоприлюдненні на власному офіційному веб-сайті даних про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу та незавантаженні їх на Єдиний державний веб-портал відкритих даних, що може мати негативний вплив на конкуренцію", - написав Хмельницький.

Читайте також: Пробки та ремонт: ситуацію на дорогах можна побачити онлайн

Він зазначив, що територіальним відділенням АМКУ проводилось дослідження дій органів місцевого самоврядування під час оприлюднення на їх офіційних веб-сайтах інформації про рух громадського транспорту в режимі реального часу та завантаження її на Єдиний державний веб-портал відкритих даних у територіальних межах м. Києва та Київської області.

Хмельницький зауважив, що будь-який суб’єкт господарювання може укладати договори, наприклад, з підприємствами й отримувати від них дані про рух транспорту. Однак такий метод отримання інформації може бути бар’єром для вступу на ринок послуг з надання інформації про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу, оскільки потребує докладання значних зусиль, людських ресурсів, у тому числі кваліфікованих кадрів, для створення відповідних комп’ютерних програм, коштів тощо.

При цьому, альтернативою є виконання органами місцевого самоврядування вимог законодавства, в частині оприлюднення та регулярного оновлення на своїх офіційних веб-сайтах даних про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу, а також завантаження їх на Єдиний державний веб-портал відкритих даних. За таких умов будь-яка особа зможе вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі у комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту зазначений вище набір даних про рух громадського транспорту, що у свою чергу матиме позитивний вплив на конкуренцію на вказаному ринку.

За словами Хмельницького, на офіційному веб-сайті Київської міської ради та Броварської міської ради, а також на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних не розміщено такої інформації у формі відкритих даних. Через це суб’єкти господарювання не можуть отримати відкриті дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу у м. Києві та м. Бровари.

Про результати розгляду рекомендацій Київрада та Броварська міськрада зобов’язані повідомити АМКУ протягом місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-