У Києві презентували проєкт про агресію РФ на Донбасі

У Києві презентували проєкт про агресію РФ на Донбасі

Фото
Укрінформ
У головній експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27) відбулося відкриття виставкового проєкту "Український Схід", який стане місцем збереження пам’яті про учасників і свідків агресії Російської Федерації проти України.

Генеральний директор музею Іван Ковальчук під час презентації проєкту 28 вересня зазначив, що “Український Схід” – це виставка-нагадування українцям про те, що в країні йде війна і щохвилини на одного з нас може стати менше, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цей проєкт про військових, медиків, капеланів та усіх, хто бере участь у захисті Батьківщини. Мені здається, зараз серед тих, у кого є совість, честь, гідність та правда, немає байдужих до того, щоб захищати країну — кожен на своєму фронті. Ми також це робимо на своєму фронті, і відсьогодні ви побачите новий проєкт. Я впевнений, що війна закінчиться і тоді ми всі разом, всією країною зберемось на цій площі та будемо святкувати перемогу нашої країни”, - сказав Ковальчук.

Наративний контент виставки "Український Схід", підсилений оригінальними документами, світлинами та свідченнями, допоможе відвідувачам уявити масштаби воєнних подій, усвідомити трагізм, осягнути кількість утрат.

Центральними акцентами простору є понівечений автомобіль, у якому не раз був обстріляний Герой України Андрій Кизило. Він загинув 29 січня 2017 р. під Авдіївкою. Продовжують і увиразнюють композицію підняті вгору Державні синьо-жовті прапори, які в умовах війни стали бойовими. Також звертає увагу настінна пожежна драбина, знайдена серед руїн авдіївської промзони.

Презентація музейного проєкту "Український Схід" / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Проєкт став результатом майже шестирічної діяльності музейної команди, яка від 2014 р. висвітлює події цієї війни в тематичних виставках та просвітницько-комунікативних заходах. Усі ці роки музейники збирали автентичні матеріали в усіх регіонах, у тому числі, й у зоні бойових дій.

Як наголосив Герой України Володимир Жемчугов, проєкт вражає. “Те, що я побачив — це все правда. Я можу багато чого з усього цього підтвердили, оскільки у 2014-2016 роках був на території окупованої Луганщини. Я все це бачив з іншого боку, але все воно так і було. Проєкт молоді показує правду, бо коли ми будемо знати правду, ми будемо дуже сильними”, - сказав він.

Читайте також: В’ятрович: Росія намагається експортувати в Україну радянські міфи

Проєкт "Український Схід" реалізований за підтримки Українського культурного фонду, Amuseum та Луганського обласного краєзнавчого музею. Член Дирекції Фонду Ірина Осадча зауважила, що команда проєкту збирала артефакти й робила виставку складних умовах, з розумінням того, що для всіх це дуже важлива тема.

У заході взяли участь захисники України та їхні родини, рідні та побратими загиблих, волонтери, переселенці, медики та капелани.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-