"Геть за червону лінію": акція на Майдані проти звільнення Цемаха

Фото
Укрінформ
У Києві на Майдані Незалежності проходить акція "Червона лінія" проти звільнення з-під варти свідка у справі МН17 Володимира Цемаха.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, активісти стоять біля стели Незалежності, тримаючи у руках плакати з червоними лініями.

"Ця акція не є політичною, її не організовувала жодна політична сила. Це акція народу України... Ми сьогодні тут зібралися, бо те, що зараз відбувається у державі, багатьом з нас не зрозуміле. І ми кажемо новій владі про "червоні лінії", які не можна перетинати. Сьогодні була перетнута жирна червона лінія - сьогодні був звільнений Цемах. Це злочинець, сепаратист, ворог, людина, яка підозрюється в тому, що він брав участь у знищенні рейсу MH17 і у вбивстві майже трьохсот людей", - сказав організатор акції Гліб Бабіч на початку акції.

Після його слів присутні на акції скандували "Геть за червону лінію".

Читайте також: Нідерландські слідчі відреагували на рішення суду звільнити Цемаха

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід колишньому "командиру ППО" міста Сніжне, свідку у справі МН17 Володимиру Цемаху з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території так званої "ДНР".

28 червня його доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення про його арешт на два місяці. Він підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

В інтерв’ю одному з сепаратистських ЗМІ Цемах відверто розповідав про катастрофу малайзійського Boeing-777 та навіть підтверджував, що ракету було випущено з ПЗРК "Бук".

"Геть за червону лінію": акція на Майдані проти звільнення Цемаха / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

За даними деяких ЗМІ, Цемах є серед осіб, яких Росія хоче бачити у списку для обміну утримуваними особами з Україною.

Слідчі з Нідерландів висловили бажання допитати Цемаха як свідка на слуханнях у Гаазі у справі про збитий малайзійський "Боїнг" рейсу МH17 на Донбасі влітку 2014 року.

Читайте також: Родичі загиблих у катастрофі MH17 занепокоєні звільненням Цемаха

Напередодні 40 депутатів Європейського парламенту звернулися до Президента України Володимира Зеленського із закликом не обмінювати Цемаха, оскільки вважають його важливим свідком у розслідуванні справи MH17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-