У Києві проведуть меморіальні заходи до 75 роковин депортацій 40-х - 50-х

У Києві проведуть меморіальні заходи до 75 роковин депортацій 40-х - 50-х

Укрінформ
75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини виповнюється 8 вересня 2019 року.

Як повідомляє Український інститут національної пам’яті, з цієї нагоди у Києві відбудеться низка меморіальних заходів.

“У 1944-1946 роках понад 482 тисячі українців примусово позасудово переселили до УРСР. Це брутально здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. Виселяли українців у різні регіони УРСР – від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини. У 1947 році тих українців, що відмовились виїжджати до СРСР, польська влада в ході Акції “Вісла” депортувала на північ і захід Польщі. Впродовж кількох місяців було депортовано майже 150 тисяч українців. Ще кілька десятків тисяч українців були позбавлені батьківських домівок під час обмінів прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948-1951 роках”, - нагадали в УІНП.

Як зазначається, на вшанування 75-х роковин початку депортації Український інститут національної пам’яті спільно з партнерами 9 вересня 2019 року проводить Всеукраїнські меморіальні заходи.

Читайте також: У Лондоні презентували книгу спогадів українки - політв'язня таборів ГУЛАГу Іванни Мащак

У програмі заходів 9 вересня: круглий стіл “Відновлення національної пам’яті про злочин тотального виселення українців–автохтонів з історичних земель" та відкриття виставки “Вигнання" - Київський національний університет ім. Тараса Шевченка; 10:00 — 13:00; мітинг-реквієм та молебень біля Пам’ятного Хреста жертвам Голодомору та політичних репресій в Україні (покладання квітів, панахида) - Алея Героїв Небесної Сотні, 3 15:00-16:00; пам’ятна академія за участю представників державної влади, духовенства, ЗМІ, делегацій товариств депортованих українців, а також драма-концерт "Вигнані з Раю" Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка - Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, м. Київ, 17:00-21:00.

Вхід на заходи вільний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-