“В сім’ї вольній, новій

“В сім’ї вольній, новій": у Києві пройде Шевченківське свято

Укрінформ
У Києві пройде міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято “В сім’ї вольній, новій".

Про це повідомив голова Національної спілки письменників України, український громадський діяч, публіцист, редактор, поет Михайло Сидоржевський на прес-конференції в Укрінформі.

“Це свято відбувається відповідно до традиції, яка існує у нас з початку 90-тих років, і щороку в іншому обласному центрі, в іншій області відбувається це свято. Минулого року ми відзначали на Вінниччині, позаминулого на Луганщині, наступного року будемо відзначати на українській Донеччині. Цього року естафету прийняв Київ. Три дні буде тривати свято. Сьогодні о 17:00 буде офіційне відкриття в Колонній залі Київської міської державної адміністрації”, - сказав Сидоржевський.

Він зазначив, що до свята долучилося понад 100 учасників, з поміж них майже два десятки зарубіжних гостей. Серед них є представники Білорусі, Польщі, Болгарії, Румунії, Сербії, Грузії, Казахстану, а також представники української громади з Придністров’я. За його словами, саме сьогодні дуже важливо проводити Шевченківське свято, та доносити до людей Шевченкове слово.

“Ми чудово розуміємо, що українські національні цінності, наші символи, наші обереги - це насамперед творчість Тараса Шевченка, і не лише його творчість, а й його присутність в духовному житті України, і це надзвичайно важливо, тому що процеси, які будуть відбуватися, збиватимуть з пантелику наших громадян. Ці процеси будуть надзвичайно цікавими, а наші традиційні українські національні цінності і творчість Шевченка будуть своєрідним якорем, базою, фундаментом і силою в ці часи”, - сказав Сидоржевський.

Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій» відбудеться з 22 по 24 травня в Києві. В рамках свята буде проведено багато різноманітних культурно-просвітницьких заходів, в яких візьмуть участь письменники з усієї України, артисти, почесні міжнародні гості та представники різних національних спільнот України.

У підготовці свята беруть участь Міністерство культури України та Національна спілка письменників України.

Читайте також: Журналіст Вахтанг Кіпіані став першим лауреатом премії імені Гонгадзе

Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій» проводиться в Україні з 1981 року. Спершу заходи в його рамках відбувалися в Києві та на Черкащині, а з 1988 року – з метою популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря та задля уникнення формалізації у святкуванні – урочистості стали проводити щороку в одній із областей. Порядок проведення визначається урядовими постановами № 86 від 18 квітня 1990 року та № 2017 від 18 грудня 1998 року.

Головна мета свята – ушанування пам’яті поета та художника Тараса Шевченка на місцевому рівні, а також знайомство жителів регіону з творчим доробком літераторів і художників з України та з-за кордону.

Фото Шамкіна Данііла

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-