У Києві відбулося святкування Міжнародного дня весни Nowruz

У Києві відбулося святкування Міжнародного дня весни Nowruz

Фото
Укрінформ
У столиці відбулося святкування Міжнародного дня весни Nowruz.

В урочистому заході взяли участь керівники восьми посольств іноземних держав, глави міжнародних організацій, народні депутати, представники громадськості, міністерств, відомств, діаспори країн-учасниць, етнічні спільноти Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Святкування Навруз (Nowruz), древнього національного свята, що символізує початок весни, було організовано посольствами Азербайджану, Афганістану, Ірану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туреччини і Узбекистану.

Для гостей підготували святковий концерт, на якому виступили артисти, що представляють культуру всіх країн-організаторів. Крім того, гості та учасники урочистого заходу мали змогу ознайомитися з виставками предметів народної творчості, побуту, посудом, текстилем, елементами декору, які були презентовані на стендах усіх країн-організоторів свята.

Пригощали гостей стравами національних кухонь.

Цього року захід відбувся за підтримки Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

Навруз — це своєрідний Новий рік, який відзначається в євразійських державах. Цей день є символом весни і тепла, оскільки він повідомляє всьому світу про чергове оновлення природи.

Свято з незвичною для нас назвою Міжнародний день Навруз відзначається 21 березня. Воно має дуже нетривалу офіційну історію, але досить глибоке коріння. З'явилася ця дата на міжнародному календарі після прийняття відповідного рішення членами Організації Об'єднаних Націй. Вперше його відзначали у 2010 році з ініціативи східних держав, серед яких були Азербайджан, Афганістан, Македонія, Індія, Іран, Туреччина.

Читайте також: П'ята річниця окупації Криму: у Києві проходить конференція про гібридну агресію РФ

Історія появи свята пов'язана з традиціями народів, які проживали ще в дописемні часи. З тієї епохи до нас дійшли кілька звичаїв, пов'язаних зі святкуванням Наврузу. Зокрема, до приходу свята потрібно прибратися в будинках, накрити стіл стравами зі злаків і увійти в новий рік без боргів.

Навруз офіційно включений до Репрезентативного списку культурної спадщини планети, оскільки він сприяє пропаганді духовних цінностей у всьому світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-