У Києві акцією “Ангели пам’яті” вшанували Героїв Небесної сотні

У Києві акцією “Ангели пам’яті” вшанували Героїв Небесної сотні

Фото, відео
Укрінформ
На Алеї Героїв Небесної сотні пройшла щорічна тиха акція “Ангели пам‘яті” на згадку про загиблих під час Революції Гідності.

Учасники акції традиційно витнули з паперу символічних білих янголів на згадку про тих, хто віддав життя за мирну Україну, і запалили свічки пам’яті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як розповіла ініціатор акції, радник міністра культури, співачка та благодійниця Анжеліка Рудницька, їй надзвичайно приємно, що люди щороку приходять вшанувати пам’ять загиблих на Майдані, керуючись не прагматичними речами, а справді цінними для них спогадами.

"Моє серце гріє велика кількість людей, оці сотні і сотні ангелів, які довкола, мої студенти, які грають народні поминальні псалми, інтерес просто неймовірної кількості людей. Ми бачимо скільки людей одночасно зібралося, і це не може не надихати робити інші особливі справи. Для мене дуже важливо, що люди приходять сюди не за прагматичними речами, а через цінні для них спогади", - зазначила Рудницька.

Співачка розповіла про те, що ідея започаткування тихої акції "Ангели пам’яті" з"явилась п’ять років тому, одразу після розстрілів на Майдані. Тоді, за її словами, вона вперше разом з родинами Іванни Климпуш-Цинцадзе та Лариси Мудрак прийшли зі свічками та квітами на Майдан і вирішили розвішувати ангелів в пам’ять про загиблих героїв. "Перших ангелів ми повісили в 2014 році перед Новим роком. Я подумала, що у всіх буде свято, то нехай і на Інститутській буде свято. А потім акція перейшла на поминальні дні, бо важливіше саме оці дні зафіксувати у пам’яті", - сказала Рудницька.

Під час акції студенти та фольклористи заспівали також народні псалми.

За словами Рудницької, у цьому році до акції "Ангели пам’яті" долучилося багато інших країн, зокрема Туреччина, Греція, Польща, Франція, Латвія. Вона зазначила, що кожен охочий протягом тижня може долучитися до акції.

Акція "Ангели пам‘яті" у Києві / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Читайте також: У Києві відбувся поминальний молебень за Героями Небесної сотні

Як відомо, в Україні День Героїв Небесної Сотні відзначається 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Саме 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану.

Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

Як повідомлялося, щорічно 18 лютого проходить тиха акція «Ангели пам‘яті», яка ініційована мистецькою агенцією "Територія А" у пам‘ять про розстріл Героїв Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-