Кличко: Для ефективного розвитку місцевій владі потрібно більше повноважень

Кличко: Для ефективного розвитку місцевій владі потрібно більше повноважень

Укрінформ
Київський міський голова Віталій Кличко заявляє, що органи місцевого самоврядування повинні мати більше важелів в адмініструванні місцевих податків та зборів, що допоможе зменшити фінансову залежність на місцях від трансфертів з державного бюджету.

Про це він сказав під час виступу на Київському податковому форумі, повідомляється на сайті мера

"Ні для кого не секрет, що у Києва забирають найбільше податків. І в плануванні видатків держбюджету теж не балують. І заборговані субвенції не повертають. При цьому ми багато чуємо про децентралізацію, яка сьогодні реально потрібна", - зазначив він.

За його словами, влада на місцях має формувати бюджет з усіх надходжень, "а не з того, що їй залишать", розподіляти пільги і субсидії, а не випрошувати їх.

"А кошти столиці дуже потрібні. Сьогодні ми активно оновлюємо київські дороги, які десятиліттями не бачили ремонту. Капітально ремонтуємо мости. Оновлюємо міський комунальний транспорт. Треба будувати і метро. Втілювати багатомільйонні інфраструктурні проекти задля розвитку міста. У тому числі - нові дитячі садочки та школи. На все це, ви розумієте, потрібно акумулювати колосальні кошти", - підкреслив мер столиці.

Також Кличко зазначив, що за останні роки в українському суспільстві змінюється в ставлення до необхідності працювати прозоро, платити податки. Так, частка місцевих податків і зборів у доходах столиці на сьогодні становить 27%. Це, як зазначив мер, понад 10 млрд гривень. І протягом останніх років їх загальний обсяг в доходах міського бюджету постійно збільшується.

Читайте також: У Києві хочуть за 5-6 років замінити все вуличне освітлення

Кличко навів кілька прикладів збільшення надходжень від податків завдяки прозорості роботи. За його словами, суттєво збільшилися надходження від земельного податку, від податку на нерухоме майно - зросли майже в 4 рази.

"Така тенденція до збільшення надходжень дає нам можливість збільшувати дохідну частину бюджету. І приємно відзначити, що бізнес це розуміє і багато в чому змінює філософію своєї роботи. Йдеться і про діяльність в правовому полі, і про соціальну відповідальність. А нам, як владі, треба постійно пояснювати людям, куди саме йдуть ці податки", - підкреслив Кличко.

Згідно з повідомленням, учасники форуму розглянули важливі питання сфери оподаткування. Одну з сесій форуму було присвячено реформуванню ДФС та автоматизації її сервісів для спрощення ведення бізнесу. Крім того, спікери обговорили питання поліпшення якості адміністрування місцевих податків та залучення до декларування громадян.

Фото: kiev.klichko.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-