На Майдані відкриють виставку про

На Майдані відкриють виставку про "Празьку весну"

Укрінформ
На Майдані Незалежності у Києві 13 вересня відкриють виставку, присвячену "Празькій весні" - подіям, що відбулися 50 років тому, коли СРСР ввів війська у Чехословаччину. 

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"Чеські та українські установи спільно презентують виставку "За вашу і нашу свободу. 1968-2018 рр. Протести проти окупації Чехословаччини в 1968 році як частина боротьби за свободу в комуністичних країнах Європи". Виставка присвячена долям людей, які у різний спосіб протестували проти окупації: виходили на мирну демонстрацію на Красній площі в Москві, підписували листи проти радянського вторгнення в ЧССР, підтримували засуджених учасників протестного руху, відмовлялися від служби в радянській армії, організовували студентські страйки та поширювали інформаційні листівки попри загрозу ув'язнення, звільнення з роботи, відсторонення від навчання чи примусового лікування в психіатричному закладі", - йдеться в повідомленні.

Відвідувачі виставки матимуть змогу ознайомитися з українськими сюжетами боротьби проти тоталітаризму та несвободи - історіями Василя Макуха, Романа Гриня, Михайла Ліхцова, Зоряна Попадюка та багатьох інших.

Читайте також: Визнання подій 1968 року в Чехії окупацією є актом символічним - аналітик

Документи, фотографії та інтерв’ю для виставки автор Адам Граділек збирав разом з Петром Блажеком, Штєпаном Черноушекем, Міхаелом Стоіловим, Ярославом Файзуліним, Андрієм Когутом, Віталієм Бакою, Анатолієм Хромовим та іншими працівниками Інституту вивчення тоталітарних режимів у Празі, Галузевого державного архіву Служби безпеки України та Українського інституту національної пам’яті - тих інституцій, що є авторами експозиції.

Організатори виставки - Інститут дослідження тоталітарних режимів (Чехія), Чеський Центр, Галузевий державний архів СБУ, Український інститут національної пам’яті, Посольство Чеської Республіки в Україні, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-