Клімкін хоче, аби на Поштовій був музей: Не можна закопати це місце

Клімкін хоче, аби на Поштовій був музей: Не можна закопати це місце

Укрінформ
Міністерство закордонних справ докладе всіх зусиль до того, щоб на Поштовій площі, на місці унікальних археологічних розкопок, постав музей, - бо це місце пов'язане з хрещенням України-Русі.

На цьому наголосив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, вітаючи учасників міжнародної науково-практичної конференції "Поштова площа у Києві: історичний та культурний вимір", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це місце - особливе. Воно особливе для кожного українця... З точки зору того, як написано в літописах, як ми розуміємо історію, дуже ймовірно, що це місце пов'язане з хрещенням України-Русі. І якщо ми хочемо замурувати це місце, просто без якихось дій і зусиль з нашої сторони, то ми знову є не ми. У нас насправді все попереду, але щоб це відбулося, маємо зрозуміти, звідки ми пішли", - підкреслив Клімкін

Він зазначив, що там, на Подолі, знайдені унікальні артефакти, садиба, печатки, які скеріплювали договори, "починаючи з торговельних і закінчуючи дуже серйозними, дипломатичними". 

Читайте також: На Поштовій площі проводять екскурсії на місці майбутнього музею

"З того починалося все. І якщо зараз не створити там музей, музей на Поштовій... Якщо ми зараз серйозно кажемо, що це можна закопати, то яка ж тут святість? Росія у нас намагається забрати нашу історію. У них є своя історія, хай вони нею пишаються. Це не наша справа. Але у нас є своя. І якщо ми не захистимо нашу історію, то ми не захистимо себе. Тому ми будемо дуже активно цьому (створенню музею - ред.) сприяти. І тут дуже важливо, щоб ми згуртувалися, оскільки стільки бажаючих зробити з цим місцем щось зовсім не те. Ми разом, згуртовані, є справжня сила", - сказав міністр закордонних справ. 

Він також підкреслив, що у нас є справжні археологи-патріоти і фейкові - проплачені археологи, яких використовують забудовники. Тож треба цим фейковим протидіяти, щоб "залишити для себе і для тих, хто буде далі жити, це місто і свою історію", щоб вони її по-справжньому дослідили. 

Клімкін побажав успіху конференції.

"Дуже важливо, що сьогодні відбуватимуться серйозні наукові дискусії. Ми дуже сприяли, щоб науковці з багатьох країн до них доєдналися, деякі будуть приєднуватися по відеолінку, деякі пишуть свою думку - це і німці, і поляки, і скандинави... Я дуже дякую всім, що ми це робимо всі разом. Це реально унікально", - зазначив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-