Кличко: До вступу в силу нового закону про ЖКП треба затвердити нормативну базу

Кличко: До вступу в силу нового закону про ЖКП треба затвердити нормативну базу

Укрінформ
Столична влада спільно з Асоціацією міст України готує звернення до Верховної Ради і уряду щодо відтермінування введення в дію змін у законодавства про житлово-комунальні послуги.

Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час засідання Ради регіонального розвитку при КМДА, повідомляє сайт міського голови столиці. 

Він нагадав, що фактично через 10 днів – із 10 червня – вводиться в дію новий закон про житлово-комунальні послуги. Відтак столична влада має належним чином підготуватися до цих нововведень у сфері ЖКГ.

«У нас обмаль часу, і є ще низка завдань, які потрібно виконати. Зокрема, підготувати план імплементації законодавчих змін із урахуванням особливого статусу столиці. Спільно з органами місцевого самоврядування та Асоціацією міст України підготувати звернення до Верховної Ради та уряду про необхідність відтермінування введення у дію змін у законодавство. До затвердження підзаконної нормативно-правової бази. Також необхідно поінформувати споживачів і учасників ринку надання житлово-комунальних послуг столиці про зміни, які відбуваються у зв’язку із реалізацією Закону «Про житлово-комунальні послуги», - зазначив Кличко. 

Також мер наголосив, що під час засідання Ради регіонального розвитку буде обговорено два важливих блоки питань: пропозиції про внесення змін до земельного та податкового законодавства щодо оформлення земельних ділянок та реформування житлово-комунального господарства і залучення киян до управління будинками та до програм співфінансування.

Кличко зауважив, що столична влада неодноразово зверталася до парламенту щодо напрацювання змін до земельного та податкового законодавства.

«Ми знову повертаємося до цього питання. І маємо напрацювати конструктивне рішення. Зміни, про які йдеться, мають бути спрямовані на спрощення процесів відведення земельних ділянок, оформлення прав на землю. А також – створення зручних та швидких саме для землекористувачів та власників нерухомості механізмів укладення договорів оренди, врегулювання питання плати за землю», – сказав він.

Такі кроки, наголосив мер, дадуть можливість територіальній громаді столиці у повному обсязі управляти своїми доходами за рахунок плати за землю, а також дозволять на порядок збільшити надходження до міського бюджету від плати за землю.

За його словами, ще одним з питань, над яким столична влада постійно працює, - як змінити свідомість жителів Києва щодо відповідальності за спільну сумісну власність, якою є багатоквартирні будинки.

"Ми працюємо над тим, аби підвищити зацікавленість мешканців таких будинків у створенні ОСББ та реалізації енергоефективних заходів. А також контролю співвласників багатоквартирних будинків за якістю надання житлово-комунальних послуг», – сказав мер.

Читайте також: У Мінрегіоні пропонують відкоригувати механізм відшкодування субсидій

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 листопада 2017 року ухвалила нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги", що регулює відносини між виконавцями і споживачами ЖКП. 

Новий закон набув чинності 10 грудня 2017 року, але вводиться в дію через 6 місяців - тобто з 10 червня 2018 року.

Законом визначено перелік житлово-комунальних послуг, загальні вимоги щодо надання таких послуг та організаційні засади їх комерційного обліку, порядок оплати за їх надання та застосування соціальних нормативів, порядок і особливості укладання, зміни та припинення договорів суб'єктами правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Зокрема, закон передбачає право споживача платити за ЖКП менше, якщо постачальники надають послуги поганої якості, надають їх у неповному обсязі або зовсім не надають. Окрім того, споживачі матимуть право не платити за ЖКП, якщо вони не проживають у приміщенні понад 30 календарних днів.

Також закон встановлює порядок укладення договорів про водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику тощо.

Частина норм нового закону (стосовно пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг, виплати пільг і субсидій у грошовій формі, професійної атестації управителів) набуває чинності з 1 січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-