У Києві пройшов

У Києві пройшов "Конопляний марш Свободи"

Укрінформ
Громадські організації, що опікуються важкохворими та невиліковними пацієнтами, звернуться до уряду для  реформування державної політики щодо наркотичних засобів.

Про це розповів  прес-аташе Маршу Свободи за реформу державної політики щодо наркотиків Тарас Ратушний на прес-конференції "Конопляний марш Свободи: наше право жити без болю", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Уряд, а саме МОЗ, як профільне міністерство в цьому випадку повинно створити перший урядовий звіт або доповідь про потребу українських пацієнтів у препаратах на основі  канабісу. Таку роботу вперше в Україні доведеться зробити для того, щоб розуміти кількість людей, які потребують  ефективного лікування і не мають його сьогодні через бюрократичні заборони і норми чинного законодавства. Такий документ  допоможе врегулювати  цю проблему, вирішити її через  врегулювання законодавства, спираючись на конкретні  факти. Другою тезою є те, що Україна цього року має почати наукові  дослідження канабіноїдів як анальгетиків та інших лікарських засобів, як цього вимагає Стратегія державної політики щодо наркотиків. Нам відомо, що цей пункт вже включено в проект плану заходів Кабінетом  міністрів щодо реалізації державної стратегії , але цей план заходів досі не затверджений», - сказав Ратушний.  

За його словами, зараз в Україні понад 2 млн важкохворих людей з різними діагнозами, які страждають від болю. Втім, за словами активіста, це приблизна цифра, оскільки в Україні досі не існує ані більш-менш повних реєстрів пацієнтів з різними важкими захворюваннями, ані ефективного механізму їх виявлення та обліку. 

Він розповів, що серед категорій пацієнтів, які в інших країнах на законних підставах вживають препарати з канабіноїдами, - хворі на рак, розсіяний склероз, ДЦП, ВІЛ/СНІД, епілепсію, паліативні хворі, всі, хто страждає від хронічних болей.  

Крім того, Ратушний наголосив на необхідності реакції на цю проблему суспільства - лідерів громадської думки, активістів, лікарів, фармацевтів, вчених,  політиків, від яких залежить законодавче врегулювання цих питань.

Читайте також: Родичі важкохворих пацієнтів просять Гройсмана знайти додаткові гроші на лікування

На прес-конференції лідери громадських організацій «Афіна. Жінки проти раку», «Українська асоціація медичного канабісу», «Єдиний досвід», а також Всеукраїнської мережі ЛЖВ оприлюднили звернення, в якому наголошується, що вже 19 країн світу врегулювали питання  доступу до медичного канабісу, серед них США, Канада, Ізраїль, Польща. Так тільки в Сполучених Штатах торік ринок медичного канабісу сягнув 3,2 млрд доларів, до 2029 року його обсяг сягатиме 50 млрд доларів. А Ізраїль оголосив про намір інвестувати в розвиток коноплярства в інших країнах через нестачу власних ресурсів для вирощування. В усьому світі проходять наукові досліди лікувальних властивостей канабісу (конопель). Так в світовій базі медичних публікацій PubMed доступні більше 17 тисяч статей щодо терапевтичної цінності канабіноїдів рослинного походження. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-