Поліція зняла охорону з Шевченківського райсуду - Бенедисюк

Поліція зняла охорону з Шевченківського райсуду - Бенедисюк

Укрінформ
Правоохоронці припинили охороняти Шевченківський райсуд столиці після рішення відпустити з-під варти чоловіка, який 15 лютого прострелив ногу поліцейському у сутичках під Солом'янським райсудом.

Про це заявив голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк на початку екстренного засідання 19 лютого, повідомляє Укрінформ.

"Сьогодні у ЗМІ було поширено заяву міністра внутрішніх справ щодо припинення охорони судів підрозділами Нацполіції та Нацгвардії у зв'язку з розглядом Шевченківським райсудом міста Києва клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному у кримінальному провадженні. 19 лютого до Вищої ради правосуддя надійшло звернення голови цього суду про зняття охорони суду без повідомлення причин", - оголосив він.

Бенедисюк зачитав звернення до ВРП голови Шевченківського райсуду, у якому йдеться, що у понеділок о 9 год. 10 хвилин працівники Нацгвардії без пояснень залишили приміщення суду. "Керівництву суду не було поставлено до відома про зняття охорони, причину такого рішення та протягом якого часу охорона приміщення суду не буде здійснюватися. Наразі приміщення суду залишилося без будь-якої охорони", - йдеться у зверненні.

Голова суду попросив ВРП вжити заходів для забезпечення охорони суду. Зараз члени ВРП пішли до нарадчої кімнати для ухвалення відповідного рішення.

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ на своїй сторінці у Facebook поінформував, що суддя Шевченківського райсуду відпустив з-під варти чоловіка, який поранив поліцейського під час охорони суду від вторгнення туди радикалів.

За словами Авакова, це ганебне рішення зобов'язує його, як міністра, відреагувати.

Зокрема, він вимагав від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді, а від прокуратури і апеляційного суду - негайно винести справедливе рішення за фактом нанесення вогнепального поранення поліцейському.

Аваков додав, що відповідно до ст.160 закону "Про судоустрій і статус суддів", охороняти суди повинна спеціальна судова охорона, однак створення цієї служби саботується працівниками Державної судової адміністрації, а виділені державним бюджетом кошти незрозуміло як витрачаються.

"В умовах, що склалися, фактичного саботажу суддів і судової адміністрації, буду вносити проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції і Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, раз в перехідному періоді вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібною провиною!" - пообіцяв Аваков.

Читайте також: Аваков просить Гройсмана скликати позачергове засідання Кабміну

Міністр також зазначив, що звернувся до Прем'єр-міністра з проханням скликання позачергового засідання Кабміну, оскільки він "не бачить, як в таких умовах поліцейські і гвардійські сили можуть виконувати невластиву для себе функцію охорони судів".

15 лютого під час обрання запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову у подвір'ї Солом'янського райсуду відбулися протистояння між представниками добровольчих батальйонів, націоналістичних організацій і правоохоронців. Під час бійки одному правоохоронцю прострелили ногу. Поліція порушила кримінальну справу стосовно чоловіка, який вистрелив у ногу поліцейському за ч. 3 ст. 345 Кримінального кодексу України (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

За даними Червоного Хреста, загалом під час сутичок під судом 15 лютого постраждали 20 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-