Зрада Березовського прискорила захоплення Криму - екс-командувач ВМС

Зрада Березовського прискорила захоплення Криму - екс-командувач ВМС

Укрінформ
Інтенсивність захоплення військових частин у Криму після початку російської агресії посилилася після зради Дениса Березовського.

Про це під час допиту в Оболонському районному суді Києва заявив екс-командувач ВМС України Сергій Гайдук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо блокування військових частин. Інтенсивність блокування військових частин, в тому числі і корабельного складу, почалася після зради Березовського, і припала десь на 3-6 березня 2014 року. Ті групи, які здійснювали блокування військових частин, це було цивільне населення, в тому числі з використанням транспарантів, гучномовців, тобто засобів інформаційного впливу на особовий склад, це були переодягнені в козачу форму так звані козачки. Крім того, пізніше з'явилися військовослужбовці без розпізнавальних знаків, але що стосується приналежності їх, то силами та засобами розвідки ВМС ми могли їх ідентифікувати як військовослужбовців 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ. Крім того, були ідентифіковані військовослужбовці 45-го полку спецпризначення повітряно-десантних військ РФ", - сказав Гайдук.

Крім того, зазначив свідок, "відмічалися дії службовців РФ при блокуванні берегових частин, де окремі військовослужбовці не приховували приналежності до ЗС РФ".

"Ми також ідентифікували факти наявності військовослужбовців РФ, які не дислокувалися в Криму, шляхом радіоперехоплень, шляхом прослуховувань їхніх переговорів. З цього ми робили висновок, що поруч з індивідуальними утвореннями, які діяли в Криму, діяли військослужбовці як Чорноморського флоту РФ, так  і Збройних Сил РФ", - уточнив Гайдук.

Він також додав, що потрапляння військослужбовців РФ тоді на територію Криму було комбінованим.

Читайте також: РФ заздалегідь готувала захоплення військових частин у Криму - екс-командувач ВМС

"Для перекидання цього угруповання використовувалася транспортна авіація, десантні кораблі Чорноморського флоту, а також десантні кораблі, які були залучені в тому числі в сирійському конфлікті. Це кораблі Північного флоту РФ зокрема. Також використовувалася поромна переправа", - поінформував Гайдук.

Як повідомляв Укрінформ, 2 березня 2014 року  командувач ВМС України Денис Березовський присягнув на вірність "кримському народу", перейшовши у підпорядкування самопроголошеній владі автономії. Відразу після цього він був звільнений з посади, а ГПУ порушила проти нього кримінальне провадження за статтею "державна зрада".

Президент Росії Володимир Путін призначив екс-командувача ВМС України контр-адмірала Дениса Березовського заступником командувача Чорноморського флоту РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-