РФ заздалегідь готувала захоплення військових частин у Криму - екс-командувач ВМС

РФ заздалегідь готувала захоплення військових частин у Криму - екс-командувач ВМС

Укрінформ
Захоплення українських військових частин в Криму на початку російської агресії у 2014 році готувалося заздалегідь.

Про це під час допиту в Оболонському райсуді заявив екс-командувач ВМС України Сергій Гайдук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо блокування і захоплення військових частин. По тій інформації, яка була 27 лютого, для себе я роблю опосередковані висновки про те, що ці заходи були завчасно сплановані, тому що в цей день було фактично виконано низку заходів, що стосуються, крім захоплення адмінбудівель АР Криму, також захоплення аеродрому "Бельбек", аеропорту "Сімферополь" тощо", - сказав Гайдук.

За його словами, крім цього, "по тій інформації, яку ми мали, було повністю зроблено переформатування діяльності на кримських перешийках, тобто наряди МВС, які забезпечували режим на кримських перешийках, були зняті".

"І в подальшому місце і виконання функціоналу, що стосується цієї діяльності, зайняли так звані зелені чоловічки, по тих даних, які ми мали, представники самооборони, і опосередковано маю дані, що на той момент там були представники кримського "Беркуту", які повернулися після виконання завдань в Києві", - уточнив Гайдук.

Читайте також: Справа Майдану: суд дозволив заочне розслідування щодо Януковича

Він також додав, що 26 лютого під керівництвом президента РФ Володимира Путіна і міністра оборони РФ Дмитрія Шойгу відбулася раптова перевірка готовності військ Південного воєнного округу.

"Також було піддано цій раптовій перевірці підрозділи повітряно-десантних військ, транспортної і дальньої  авіації. Ще раз повторюся, керував цією раптової перевіркою особисто Путін і Шойгу, і тому, наприклад, переведення і раптові перевірки угрупувань, таких серйозних і такі комбіновані, в тому числі мобільних сил, можуть свідчити про можливе проведення наступальної операції, як варіант", - сказав Гайдук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-