Енеїда та кіно за Кокотюхою - Київ анонсував заходи на День Незалежності

Енеїда та кіно за Кокотюхою - Київ анонсував заходи на День Незалежності

Укрінформ
У Києві до Дня Незалежності України буде проведено низку урочистих заходів і презентовано кілька масштабних медіапроектів історичного спрямування, серед яких проект-виставка "Енеїда", прем'єра фільмів "Червоний" та "Україна. Повернення своєї історії".

Про це поінформувала у вівторок на прес-конференції в Укрінформі заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА Тетяна Гузенко, повідомляє кореспондент агентства.

"Цьогорічні культурно-мистецькі заходи до 26-ї річниці Незалежності України надзвичайно різнопланові і насичені. Але вперше більшість з них проходитимуть під гаслом визначення української національної ідентичності, і це буде справді новим і цікавим проектом як для киян, так і для гостей столиці", - сказала Гузенко.

Один із масштабних проектів, який планується реалізувати цього року у Києві, - це проект-виставка "Енеїда", який триватиме з 24 серпня до 29 жовтня у Національному художньому музеї України і акумулюватиме близько 200 визначних артефактів: ілюстрації, станковий живопис і графіка, театральні афіші, фото- і відеоматеріали, книжкові видання, які стосуютья візуальних образів поеми Івана Котляревського "Енеїда" з приватних колекцій 11 музеїв України. Понад 50% цих артефактів буде показано вперше широкому загалу. 

За словами одного з кураторів цього проекту Павла Гудімова, це буде перша спроба переосмислити і переоцінити твір "Енеїда" в житті України і його значення для національної ідентифікації.

Іншим масштабним і знаковим проектом цьогорічного відзначення Дня Незалежності має стати прем'єра фільму "Червоний", знятого за однойменною книгою Андрія Кокотюхи, що розповідає про повстання в одному з таборів ГУЛАГу під проводом воїна УПА Данила Червоного. 

Як зазначив перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін, це фільм про українців, які виживають у будь-яких умовах, навіть в таких нелюдських, як сталінські табори, і має на меті створення образу національного героя. Вихід фільму у широкий прокат приурочено саме до 24 серпня, щоб показати силу і незламність духу українського народу і водночас продемонструвати відродження українського кінематографа.

Ще одним масштабним медіапроектом до Дня Незалежності має стати двосерійний документальний фільм "Україна. Повернення своєї історії" виробництва "1+1 Продакшн", що поєднує елементи розслідування та повноцінні наукові дослідження української історії. В рамках виходу цього фільму напередодні Дня Незалежності, 22 серпня на Михайлівській площі, буде відкрито унікальну виставку історичних фактів, які дадуть змогу киянам і гостям столиці дізнатися зовсім іншу, справжню, історію України, ніж ту, яку роками насаджували українцям, зазначалося на прес-конференції. На виставці буде представлено найцікавіші артефакти розслідувань, які проводились в архівах Ватикану, Росії, України, Європи, будуть показані справжні обличчя українських правителів часів Київської Русі в 3-D вимірі і реалістичні портрети українських гетьманів.

Серед традиційних культурно-мистецьких заходів, які заплановано у столиці до Дня Незалежності, - великий концерт творчих колективів різних національностей та звітний концерт муніципальних професійних колективів пісні і танцю, що пройдуть на відреставрованій літній сцені Маріїнського парку; Міжнародний конкурс-фестиваль на Співочому полі, в якому візьмуть участь понад 600 самодіяльних колективів України, Канади і США, та свято з проведенням різноманітних майстер-класів у Національному центрі народної культури "Музей Івана Гончара". Всі ці заходи заплановано провести 24 серпня. Крім цього, 25 серпня в Маріїнському парку буде організовано Вечір класичної елітної музики, а 26 серпня у парку "Перемоги" планується відкриття нової локації для святкування Дня Незалежності з проведенням концерту та інших культурно-розважальних заходів. 

Кількаденне святкування 26-ї річниці Незалежності України заплановано і у "Парку Київська Русь", де упродовж 24-27 серпня буде проведено низку заходів у театралізованій формі на історичну тематику. 

Читайте також: Парад до Дня Незалежності: у Міноборони розповіли про “родзинки”

Різноманітну і насичену культурно-мистецьку програму відзначення Дня Незалежності запланували усі райони столиці. У Печерському районі, зокрема, 24 серпня планують встановити рекорд України з виготовлення найдовшого українського намиста з елементами петриківського розпису, а в МЦ "Шоколадний дім" організують фотовиставку "Україна. Миті життя" з унікальними фотографіями українського життя і української природи. На Контрактовій площі на День Незалежності планується концерт духових оркестрів, в Дарницькому районі - виставка вишитих рушників з усієї України, а в Шевченківському районі проводитимуть безкоштовні екскурсії "Київ. Знакові місця".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-