Свідок у справі Чийгоза: 26 лютого проросійські мітингувальники використовували гранату

Свідок у справі Чийгоза: 26 лютого проросійські мітингувальники використовували гранату

Укрінформ
В ході мітингу 26 лютого 2014 року біля стін Верховної Ради Криму проросійські мітингувальники використовували не тільки пластикові та скляні пляшки, але і димову гранату.

Свідок у справі Чийгоза: 26 лютого проросійські мітингувальники використали гранату

Під час мітингу 26 лютого 2014 року біля стін Верховної Ради Криму проросійські мітингувальники використовували не тільки пластикові та скляні пляшки, а й димову гранату.

Про це в ході відеозвіту, розміщеного на сторінці в Facebook активіста Заїра Смедляєва, розповів адвокат Микола Полозов. https://www.facebook.com/zair.smedlya?fref=ts

"Свідок бачив, як з боку проросійських мітингувальників було кинуто якийсь предмет. Після цього пролунав хлопок і з'явився дим. На думку свідка, це була шумова, димова граната", - повідомив Полозов.

Він зазначив, що згідно зі свідченнями Ленура Аблязімова, який 26 лютого перебував на  проукраїнській частині мітингу, проросійські мітингувальники почали вести себе "досить агресивно" після прибуття їхніх однодумців із Севастополя. Саме в цей час всі співробітники міліції "одномоментно, по команді вийшли за межі внутрішнього двору і ніхто більше з представників влади громадський порядок не охороняв у місці проведення масового заходу".

"Вони почали кидати у проукраїнських мітингувальників пляшки, як пластикові, на третину заповнені водою, так і скляні. Оскільки свідок стояв спиною до проросійських мітингувальників, він бачив як з-за його спини пролітали пляшки. Одна з пляшок влучила у літнього чоловіка з числа проукраїнських мітингувальників, звалила його з ніг. Також поруч з ним розбилися декілька скляних пляшок. Згодом почалася тиснява, яку спровокували проросійські мітингувальники", - навів Полозов слова свідка.

Він також повідомив, що в ході мітингу Ахтем Чийгоз звертався до нього з проханням.

"У ранковий час до обіду до нього підійшов Ахтем Чийгоз, попросив його стежити за дотриманням учасниками мітингу громадського порядку, щоб не сталися будь-які провокації. Жодних протиправних дій Ахтем Чийгоз не просив його робити. Також Ахтем Чийгоз нічого не говорив про блокування входу до будівлі Верховної Ради, нічого не говорив про дії, спрямовані на недопущення депутатів у будівлю. Навпаки його слова були спрямовані на те, щоб мітингувальники спокійно, мирно проводили масові збори", - зазначив адвокат.

За його словами, свідок показав, що під час тисняви проукраїнські мітингувальники намагалися створювати "коридори", щоб їй запобігти.

"У ході тисняви, яка тривала близько однієї години, були спроби створити коридори. Тоді, коли ці коридори створювалися, тиснява слабшала, тобто коридори простояли цій тисняві", - навів Полозов слова свідка.

Як повідомлялося, Ахтема Чийгоза було затримано в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. Того дня, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингувальники вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого мали намір  ухвалити сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, в тому числі, з партії "Русское единство". "Справу Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремих провадження - відносно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі, які в даний час відпущені із СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза обвинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджі і Асанова - в участі в них.

Як повідомлялося, Ахтем Чийгоз був затриманий в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. В той день, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингувальники вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, в тому числі, з партії "Русское единство". "Справа Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого". Суд розділив його на два окремих провадження стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджи, які в даний час відпустили з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза звинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджи і Асанова - в участі в них.

Фото: Крим. Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-