"Суд" Криму не дає Чийгозу побачення з невиліковно хворою матір’ю

Укрінформ
Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму не дозволив заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу попрощатися з хворою матір'ю.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов в середу у відеозвіті, розміщеному на сторінці активіста Заїра Смедляєва.

"Ключовою подією сьогоднішнього засідання суду став тест на гуманність для російського суду і російської влади в цілому. Не так давно стало відомо, що мати Ахтема Чийгоза вкрай тяжко хвора на невиліковну хворобу, і Ахтем Чийгоз, перебуваючи під вартою вже 2,5 року, не мав можливості з нею зустрітися", - підкреслив Полозов.

За його словами, у зв'язку з "вкрай невтішним станом здоров'я" Аліє Абдураїмовни Чийгоз захист звернувся до суду з проханням надати підсудимому можливість побачитися з матір’ю. Було заявлено два клопотання: перше - про можливість Чийгозу короткострокового виїзду під конвоєм для того, щоб зустрітися зі своєю матір’ю, яка зараз не може пересуватися, - суд не задовольнив. Після цього захист виступив з клопотанням про зміну запобіжного Чийгозу заходу на домашній, але і воно було проігнороване.

"Таким чином, можна констатувати, що ні про жодну гуманність в цьому процесі мови йти не може і фактично суд позбавляє можливості Ахтема Чийгоза побачити свою матір до моменту, коли може статися непоправне. У зв'язку з цим захист заявлятиме відведення суду, оскільки принципи гуманізму, які прописані в російських законах, цинічно і нахабно зневажаються людьми в мантіях", - заявив адвокат.

Як відомо, Ахтем Чийгоз був затриманий в січні 2015 року за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. Суд розділив "справу 26 лютого" на два окремі провадження - відносно заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і відносно двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі, які нині відпущені з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза обвинувачують в організації масових безладів, а Дегерменджі і Асанова - в участі в них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-