Чубаров поїде в Крим - на

Чубаров поїде в Крим - на "суд" у справі Чийгоза

Укрінформ
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров має намір виїхати в окупований Крим з метою виступу свідком захисту в суді у справі Ахтема Чийгоза.

Про це Чубаров заявив у понеділок на прес-конференції в Укрінформі.

"Я даю свою згоду на виклик мене Верховним судом Республіки Крим, у провадженні якого знаходиться кримінальна справа відносно Чийгоза Ахтема Зейтуллаєвича, обвинуваченого у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст 212 КК РФ як свідка захисту в порядку, передбаченому ст 456 кримінально-процесуального кодексу РФ", - підкреслив Чубаров.

Він підкреслив, що у випадку, якщо він буде викликаний "офіційно", то на момент його перебування в окупованому Криму йому буде надано імунітет".

"Ахтем Чийгоз - мій заступник, йому загрожує дуже великий термін ув'язнення. Я - один з тих людей, хто може дати об'єктивні свідчення, тим більше моє прізвище, якщо ви прочитаєте матеріали судових засідань, на кожному засіданні (згадується - ред.) десятки, якщо не сотні разів. Законодавство РФ передбачає такий механізм, який, нібито, гарантує мій імунітет на момент мого перебування за умови, що вони мене офіційно викличуть. І я не можу не дати згоду на те, щоб скористатися таким правовим механізмом", - заявив Чубаров.

Він зазначив, що передасть свою заяву про згоду на виклик до "Верховного суду" Криму через адвоката Чийгоза Миколу Полозова, який буде у Києві 19 травня.

Як повідомляв Укрінформ, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв є персонами нон-грата в Росії - їм заборонений в'їзд у Крим з 2014 року терміном на п'ять років і їхня діяльність в РФ трактується як екстремістська.

Нагадаємо, Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. Того дня, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингувальники вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, у тому числі, з партії "Русское единство". "Справу Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремих провадження щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова та Мустафи Дегерменджі, яких у даний час відпустили з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза звинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджі та Асанова - в участі в них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-