Справа Хізб ут-Тахрір: голодувальник вимагає передати його на територію України

Справа Хізб ут-Тахрір: голодувальник вимагає передати його на територію України

Укрінформ
Затриманий російськими силовиками у справі «Хізб ут-Тахрір» кримчанин Руслан Зейтуллаєв, який оголосив безстрокове голодування у ростовському СІЗО, вимагає передати його на територію України.

Про це його адвокат Еміль Курбедінов повідомив у коментарі «Крим.Реалії»

«Руслан Зейтуллаєв заявив про недовіру і відвід усьому складу суду. Його прохання не задовольнили. Після цього він зробив заяву про те, що оголошує голодування у зв'язку з переслідуванням кримських татар на території Криму, у зв'язку з переслідуванням громадських активістів і абсолютної політичної упередженості щодо його кримінальної справи. Він висунув низку вимог, серед яких передача його на територію України, оскільки він є українцем», – зазначив захисник.

За словами Курбедінова, на засіданні суду 4 квітня сторона захисту заявила низку клопотань. Одне з них – щодо виклику як свідків ще трьох фігурантів цієї справи – суд задовольнив, однак відмовив викликати як свідків експертів, на висновках яких побудоване обвинувачення. Водночас клопотання про виклик експертів, що проводили експертизи, на яких будується обвинувачення, суд відхилив.

Наступне судове засідання призначено на 14 квітня.

Як повідомлялося, у вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив чотирьох кримських татар до тюремного ув’язнення терміном від п’яти до семи років за обвинуваченням в участі у забороненій на території РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Згідно з рішенням суду, севастополець Зейтуллаєв, якого російські силовики назвали «організатором осередку Хізб ут-Тахрір», засудили до семи років колонії загального режиму. Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваїтов і Нурі Примов отримали по п’ять років виправної колонії загального режиму.

Міністерство закордонних справ України засудило організований російською владою «черговий судовий фарс» і зажадало від Росії скасування вироку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-