Меджліс досі перебуває поза правовим полем України - Барієв

Меджліс досі перебуває поза правовим полем України - Барієв

Укрінформ
Визнання в правовому полі України Меджлісу кримськотатарського народу як представницького органу кримських татар може стати серйозним міжнародним аргументом у питаннях деокупації Криму.

Таку точку зору в неділю, виступаючи на міжнародному форумі "Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу" висловив член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник "Кримськотатарського ресурсного центру" Ескендер Барієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Меджліс кримськотатарського народу змушений працювати в умовах надзвичайного положення. Він, на жаль, до сьогодні не введений у правове поле України, оскільки відсутній закон про корінні народи. А між тим Меджліс, який представляє корінний народ Криму, - це інструмент для дій з деокупації Криму на міжнародному рівні", - сказав Барієв.

На його думку, для того, щоби стати суб'єктом конкретних пропозицій щодо деокупації Криму, Україні необхідно прийняти закон про корінні народи України і таким чином адекватно ввести у своє правове поле Меджліс кримськотатарського народу".

Як вважає Барієв, "згідно з міжнародним правом, саме корінний народ півострова має право вирішувати, в якій державі він бажає перебувати і чи можуть бути воєнізовані формування іншої країни на його землі".

Крім того, зазначив він, необхідно розробити механізм представництва Автономної Республіки Крим, оскільки рішенням Конституційного суду України Верховна Рада АРК була повністю ліквідована у зв'язку з прийняттям антиконституційних рішень.

"Ми задаємося питанням - коли завтра постане питання про повернення Криму, хто  представлятиме Крим у цьому процесі. Можливо, Меджліс кримськотатарського народу, але над цим треба серйозно працювати. Можливо, якийсь представницький орган АРК, але його немає. Над цим ми теж повинні сьогодні працювати", - сказав Барієв.

Також, зазначив громадський діяч, Україна повинна говорити на міжнародному рівні про введення персональних санкцій за політичні репресії в окупованому Криму.

"Насправді стосовно Криму діють тільки санкції, пов'язані з порушенням цілісності України, але відсутні санкції персонального характеру за політичне переслідування. Правозахисні організації й Меджліс говорять про необхідність персональних санкцій, про "список Чийгоза". Є правозахисники, які пропонують "список Сенцова". Це не важливо, головне - це мають бути люди-символи, щодо яких організовані репресії", - розповів Барієв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-