Прокуратура АРК: події 26 лютого відновлюємо

Прокуратура АРК: події 26 лютого відновлюємо "по крихтах"

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Крим відновлює по крупицях події 26 лютого 2014 року в рамках розслідування окремого кримінального провадження за фактами порушень прав і свобод громадян України, що мали місце в Криму у день масового мітингу біля стін кримського парламенту.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив заступник прокурора АРК Олег Хорсуненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Події 26 лютого 2014 року були розкидані по різних кримінальних провадженнях, їх давно треба було зібрати в одну справу... Ми об'єднали всі виробництва і хочемо відтворити по крихтах всі події цього дня і, за можливості, зібрати максимально повний матеріал", - повідомив Хорсуненко.

Він запросив до проведення слідчих дій усіх, хто володіє інформацією про події 26 лютого.

З цією метою, повідомив заступник прокурора, "наступного тижня на сайті прокуратури АРК запускається реєстр фактів порушень прав і свобод громадян України, які проживають в тимчасово окупованому Криму, зокрема, за фактами незаконних обшуків, затримань і подальших переслідувань з боку окупаційної влади".

Хорсуненко зазначив, що у справі "26 лютого", починаючи з 2014 року, зареєстровано 120 виробництв, інформацію про які можна буде побачити завдяки реєстру, що постійно поповнюється.

Він також повідомив, що розслідування по справі буде вестися за трьома напрямками.

Перший - за фактами нанесення тілесних ушкоджень, отриманих громадянами 26 лютого біля будівлі ВР АРК. "У нас сім кримінальних проваджень за фактами нанесення тілесних ушкоджень громадянам саме 26 лютого", - розповів Хорсуненко.

Другий напрямок стосується лідерів "Кримської самооборони". Їм, зокрема, інкримінується нанесення тілесних ушкоджень, від яких загинули двоє осіб.

І третій напрямок - оцінка діям керівників української міліції. "Ми встановили їх, отримали про них інформацію з усіх відповідних органів: хто вони, звільнені чи ні, перейшли на бік ворога чи ні, де вони зараз працюють", - розповів заступник прокурора.

За його словами, однією з причин локальних заворушень на мітингу 26 лютого була недостатня кількість правоохоронців.

"Ми внесли в листопаді до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про недбалі дії деяких керівників міліції й уже маємо близько семи посадових осіб, які, ми вважаємо, повинні були забезпечити умови щодо недопущення безладів", - сказав заступник прокурора, додавши, що "500 задіяних цього дня міліціонерів на таку значну кількість громадян було недостатньо".

Як зазначив Хорсуненко, прокуратура працює над тим, щоби зібрати матеріал на кожного, хто порушив закон, "щоби прийняти правове рішення в рамках Кримінального кодексу України і, можливо, заочно направити ті чи інші обвинувальні акти до суду".

Він підкреслив, що збір матеріалів проводиться не лише щодо тих, хто застосовував фізичну силу в ході переслідувань громадян України, але й організаторів.

"Це слідчі, прокурори, судді, які мають відношення до переслідування того чи іншого громадянина. І документують це шляхом винесених ними рішень, які ми долучаємо до справи", - повідомив заступник прокурора.

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого 2014 року в Криму відбувся багатотисячний мітинг біля стін Верховної Ради АРК, в якому брали участь проукраїнські активісти, які виступали за цілісність України, і представники партії "Русское единство", очолюваної нинішнім "головою" Криму Сергієм Аксьоновим. Цього дня Верховна Рада АРК так і не змогла ухвалити рішення про статус "російського Криму". Наступного дня, 27 лютого, російські військовики захопили всі будівлі органів української влади в Криму, піднявши над ними російські прапори, а також заблокували українські військові частини.

"Суд" окупаційної влади Криму розслідує справу "26 лютого", в рамках якої висуває звинувачення в організації масових заворушень під час мітингу Ахтему Чийгозу. Крім нього по справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі. "Справа Чийгоза" розглядається в рамках окремого провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-