Суд в Амстердамі вирішить долю скіфського золота 14 грудня

Суд в Амстердамі вирішить долю скіфського золота 14 грудня

Укрінформ
Окружний суд Амстердама на засіданні 14 грудня повинен прийняти остаточне рішення про долю вивезених з музеїв анексованого Криму археологічних експонатів, серед яких і золоті вироби із скіфських курганів.

Про це повідомляє ZN.UA.

"Окружний суд Амстердама повинен ухвалити остаточне рішення про долю вивезеного з музеїв анексованого Криму "скіфського золота" на засіданні 14 грудня. ... Предметами судового спору є археологічні шедеври, надані для виставки в нідерладнському Музеї Алларда Пірсона чотирма кримськими музеями", - йдеться в повідомленні.

Експонати, які були представлені на виставці, охоплюють історичний період від початку грецької колонізації Криму (VI ст. до н. е..) до раннього Середньовіччя. Крім кримських артефактів, в експозиції виставки були і знахідки з курганів півдня України, зокрема – золоті вироби.

Видання зазначає, що юридично експонати належать до державної частини Музейного фонду України. Відповідно до конвенції ЮНЕСКО 1970 року, у разі окупації території музейні колекції повинні бути повернуті на територію України.

Як повідомлялося, 3 грудня Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі" і направив документи для їх розшуку в Міжнародну організацію кримінальної поліції (Інтерпол).

На виставці "Крим - золотий острів в Чорному морі", яка проходила в нідерландському музеї з лютого по вересень 2014 року, були представлені ювелірні вироби від часів античності до раннього середньовіччя. Експонати були передані Нідерландам з п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири - в Криму. Конфлікт виник після анексії Криму Російською Федерацією. Нідерландська сторона після завершення виставки відмовилася повернути експонати Національного музею історії України, мотивуючи це можливими претензіями з боку музеїв Криму. Нідерландський музей заявив, що  чекатиме рішення суду про те, куди повертати експонати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-