Радник Нищука займеться ревіталізацією культурної спадщини кримських татар

Радник Нищука займеться ревіталізацією культурної спадщини кримських татар

Укрінформ
Кримські татари впродовж останніх двохсот років неодноразово ставали об'єктом насильства і сьогодні перед народом стоїть виклик, що вимагає серйозної ревіталізації культурної спадщини.

Про це в п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі сказала радник міністра культури України Есма Аджиєва, повідомляє кореспондент агентства.

"На жаль, ряд сумних подій, які припали на долю кримськотатарського народу впродовж більш ніж 200 років, призвели до того, що наші знання про власну культуру, якій властиві глибокий сенс, насиченість, чуттєвість і краса, опинилися дуже фрагментарними. І сьогодні перед нами стоїть достатньо серйозний виклик, що вимагає говорити про ревіталізацію (поверненні до життя. - Ред.) своєї культурної спадщини", - сказала Аджиєва.

За її словами, "ми повинні звертатися до коріння своєї ідентичності, але водночас ми маємо розуміти, що ми живемо в сучасному суспільстві".

Радник міністра культури представила Стратегію ревіталізації і стійкого розвитку культури кримськотатарського народу, метою якої є "максимально інтегрувати в сучасне життя той обсяг знань про культуру кримськотатарського народу, який у нас є, і продовжувати вивчати і документувати достатньо фрагментовані знання про нашу багату спадщину".

Як вважає Аджиєва, "події останніх двох років в Україні і, зокрема, в Криму загострили актуальність нашої ідентичності, і ми це спостерігаємо щодня в широкому використанні символіки, національного одягу, в бажанні говорити рідною мовою".

Як звернула увагу радник міністра культури, в Стратегії передбачено достатньо багато прикладних проектів.

"Наприклад, проект "Візерунки світу", який був підтриманий Швейцарським агентством співпраці і розвитку (SDC). Проект здійснюється впродовж 2016 року в Києві. Суть його в створенні робочих місць для майстрів прикладного мистецтва, кераміки, вишивки, тих, хто працює з металом в стилі кримськотатарської філіграні. Ми реставруємо велику колекцію прикладного мистецтва, яка включає предмети побуту кримських татар, національний одяг, ювелірні і керамічні вироби", - розповіла Аджиєва.

Крім того, вона зазначила, що в завдання розробленої стратегії входить вивчення, документування і каталогізація тих артефактів культурної спадщини кримськотатарського народу, які знаходяться в музеях України і за кордоном. 

"Наприклад, в Берліні в сховищі одного з музеїв знаходиться 500 елементів кримськотатарської матеріальної культури", - повідомила вона.

Важливим завданням Аджиєва також вважає створення навчального модуля з розшифровки кримськотатарського національного орнаменту і інтеграцію його в профільні навчальні заклади України.

"Згодом створення навчального посібника з кримськотатарської орнаменталистики може стати основою для заявки і реєстрації в ЮНЕСКО нашого національного візерунку як частини спадщини нематеріальної культури кримських татар", - резюмувала радник міністра культури України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-