У Києві створюють музей

У Києві створюють музей "обезголовлених вождів"

Укрінформ
У Києві розпочалася робота над створенням Музею монументальної пропаганди СРСР, який може увійти в десятку найпопулярніших туристичних об'єктів у столиці України.

Про це оголосив на прес-конференції ініціатор проекту, голова опікунської ради Фонду дослідження монументальної пропаганди заступник міського голови, секретар Київської міської ради Володимир Прокопів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Навіщо це потрібно? Перш за все, ми отримаємо місце, яке стане своєрідним символом того, що ми перегорнули сторінку комуністичного минулого. По-друге, ми отримаємо найкращий музей такого плану в Україні. По-третє, місто отримає ще один об’єкт, яких у Києва не так багато. І я впевнений, що те, що ми тут зробимо, увійде в ТОП-10 туристичних об'єктів столиці незалежної України”, — заявив посадовець.

Він додав, що музей вводитиметься в експлуатацію чергами, перша — вже восени.

За словами організаторів, музей є проектом-дослідження, мета якого збереження, документація та вивчення об’єктів пропагандистської спадщини комуністичної епохи в Україні, передача знань майбутнім поколінням.

“Загроза повернення радянського тоталітаризму залишається досі. Адже поряд з нами —агресивна сильна держава Росія, де не просто приховують злочини радянського тоталітарного режиму, а їх виправдання стає основою державної чи національної політики. Тому позбутися символів тоталітарного минулого (те, що ми вже зробили за останні два роки) — це лише перший крок. Другий і не менш важливий крок — переосмислити це тоталітарне минуле. Наше завдання — не забути радянське минуле, а навпаки — пам’ятати його як те, що ніколи не повинно повернутися”, — наголосив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Керівник проекту Максим Бахматов повідомив, що експонатами музею стануть, перш за все, монументальні скульптури, надані місцевими органами влади та приватними особами, які сформують постійну експозицію на території “Експоцентру України” (колишня ВДНГ). Експонати будуть розміщені на території паркової зони площею близько 2 га. Вже відомо, що серед них буде і пам'ятник Миколі Щорсу у столиці, який часто стає жертвою радикально налаштованих громадян, котрі намагаються демонтуватися його самостійно.

Результати дослідження архівних матеріалів і артефактів увійдуть до виставки в окремому приміщенні.

Вхід до відкритої частини музею просто неба буде вільним, до закритої — платним.

За словами Бахматова, фінансування проекту Музею монументальної пропаганди відбуватиметься за рахунок добровільних внесків громадян та організацій, жодних бюджетних чи комунальних коштів на це непередбачено. Орієнтовні витрати — 15-20 млн грн, з яких 15% уже зібрано.

Водночас співзасновник Фонду дослідження монументальної пропаганди Максим Яковер додав, що зі створенням Музею монументальної пропаганди СРСР на території “Експоцентру” також “закриваються усі питання, пов’язані з декомунізацією цього комплексу”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-