Київенерго заперечує помилки у платіжках

Київенерго заперечує помилки у платіжках

Укрінформ
Київенерго заперечило помилки у платіжках за тепло у жовтні: вартість розрахована за алгоритмом, встановленим урядовою постановою.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі компанії.

"Що стосується помилок у нарахуваннях, про які масово повідомили ЗМІ вчора й сьогодні, Київенерго офіційно заявляє, що розрахунок вартості опалення в платіжках за жовтень по зоні обслуговування компанії здійснено коректно. Винятком є близько 6% будинків Києва, обладнаних приладами обліку, де компанії не вдалося зняти показання лічильників через технічні обмеження або обмежений доступ у підвальні приміщення. З цієї причини вартість опалення для цих будинків була розрахована за алгоритмом Постанови КМУ № 1037", - зазначили в компанії.

У платіжках мешканців столичних будинків, де встановлено будинковий теплолічильник, до оплати за жовтневі дні після підключення опалення та до дати зняття показань будинкового лічильника пораховані фактичні обсяги спожитої всім будинком теплоенергії в гігакалоріях (Гкал).

Розрахунок проводиться шляхом множення затвердженої в тарифі НКРЕКП вартості однієї гігакалорії тепла на кількість гігакалорій, які спожила квартира. Споживання квартири, в свою чергу, розраховується шляхом співвідношення загальної кількості теплоенергії, яку спожив будинок, і площі житлових приміщень у цьому будинку. Дата зняття показань лічильника, обсяг спожитого всім будинком тепла та площа будинку вказані в жовтневих платіжках індивідуально для кожного будинку для максимальної відкритості та прозорості нарахувань. Таким чином, кияни самі можуть розраховувати суму до сплати за місяць, а також контролювати рівень енергоефективності будинку.

У тих будинках, де тепловий лічильник ще не встановлений, відповідно до Постанови Кабінету міністрів України №1037 від 19 грудня 2015 р., квитанції за тепло сформовані по нормативу з урахуванням температури навколишнього середовища та кількості діб надання послуги для кожного будинку.

Як зазначають в "Київенерго", теплопостачальні компанії Києва разом із міською владою прийняли рішення для будинків без лічильників – при розрахунку вартості опалення використовувати середній температурний показник усього місяця жовтня (+6,5 градусів), а не тільки показник за фактичний період надання послуги, коли середньодобова температура становила +3,6 градусів, як передбачено ПКМУ № 1037. При цьому закладений у тариф прогнозний температурний показник становить +8,1 градусів. Сума до оплати в даному випадку розрахована за формулою: площа (кв. м) х тариф х коефіцієнт (включає середньомісячну температуру та фактичну кількість днів надання послуги).

"Відмінності в нарахуваннях за опалення в будинках із лічильниками тепла й без них обумовлені в більшості випадків різницею в кількості днів з моменту підключення опалення в жовтні. У будинках без лічильників до розрахунку прийняті всі календарні дні – з дня підключення опалення до будинку і до кінця календарного місяця. У той же час у платіжках мешканців будинків із лічильниками тепла відображено кількість днів опалення до зняття показань будинкового лічильника (вона, як правило, не збігається з календарною кількістю днів, оскільки показання лічильників знімають з 20-го по 25-е число кожного розрахункового місяця)", - повідомили в "Київенерго".

В компанії також зазначили, що перерахунок, згідно показань лічильників, клієнти побачать у листопадових платіжках.

"Протягом сьогоднішнього й завтрашнього днів у таких будинках будуть розклеєні оголошення відповідного змісту", - зазначили в "Київенерго".

Як повідомлялося, цього року опалювальний сезон у житловому фонді столиці розпочався 12 жовтня. Підключення до централізованого опалення тривало протягом 11 днів. Діючі тарифи на опалення і гарячу воду встановлені Постановою НКРЕКП №1101 від 9 червня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-