У День військової злуки вшанували учасників війни проти більшовизму

Укрінформ
У Дніпропетровську з ініціативи громадських організацій відсвяткували річницю об’єднання армій Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в боротьбі проти більшовизму.

Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За словами організаторів, подія, що відбулася 16 липня 1919 року, ознаменувала «політичну та військову єдність та зміцнення сили українців у визвольній боротьбі».

Молебень за загиблими за незалежність України відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви.

Учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання вояків українських армій та виступили з промовами. Історики ділились із присутніми маловідомою інформацією про події 1918–1919 років в Україні й на Катеринославщині, зокрема, поіменно згадали командирів усіх формувань армій УНР та ЗУНР, які брали участь у військовій злуці, та вшанували їх триразовим «Слава!».

У рамках заходу також була розгорнута імпровізована виставка фотографій із архіву Національного музею Збройних сил у Києві, присвячених подіям 94-річної давнини. Учасники урочистостей прочитали поезії бійців армії УНР, присвячені визвольній боротьбі, а також разом виконали гімн Українських січових стрільців «Ой, у лузі червона калина».

За словами учасників зібрання, цього року День військової злуки відзначають лише у Львові та Дніпропетровську, та наступного року, на 95-річчя події, вони мають намір ініціювати загальноукраїнські заходи.

У центрі Дніпропетровська, в районі Жовтневої площі, розташоване одне з небагатьох у краї поховань вояків УНР, загиблих на Придніпров’ї під час визвольних змагань 1918–1919 років. Пам’ятний камінь на цьому місці встановили 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-