Укроборонпром каже, що звільнив імпорт зброї від корупції

Укроборонпром каже, що звільнив імпорт зброї від корупції

Укрінформ
Укроборонпрому вдалося створити систему імпорту зброї, яка виключає корупцію.

Про це заявив заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» із зовнішньоекономічної діяльності Денис Гурак під час прес-конференції у четвер в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вперше налагодили систему імпорту зброї в Україну, ніколи цього до нас ніхто не робив, і нам вдалося налагодити працюючу систему, яка дозволяє бути впевненим, що корупційної складової в цьому процесі немає», - наголосив Гурак.

За його словами, нова команда концерну почала роботу з відновлення репутації Укроборонпрому на світовому ринку, розпочавши переговори з глобальними топ-компаніями про розміщення їхніх виробництв на території України.

«Деякі з цих переговорів вже отримали своє логічне завершення у вигляді підписаних програмних документів і домовленостей», - зауважив Гурак, маючи на увазі підписаний договір про наміри з польською компанією Lubawa.

Коментуючи інформацію Державної служби експортного контролю України щодо номенклатури експортованої продукції, заступник гендиректора сказав: «Та номенклатура, яка там зазначена, з неї одна п'ята частина представляє собою готову продукцію, а вся інша частка - це послуги з ремонту, модернізації і відновлення техніки на закордонних ринках. Також хочеться наголосити, що ці поставки відбувалися згідно з контрактами, які були укладені переважно у 2008-2013 рр., і їх зрив призвів би, звичайно, до нарахування штрафних санкцій, розриву відносин і інших негативних наслідків для репутації держави».

Гурак наголосив, що експорт дозволить переозброїти українську армію без додаткового навантаження на державний бюджет, додавши, що, наприклад, один експортований танк «Оплот» дає можливість відновити десять танків «Булат».

«Звичайно, ці поставки відбувалися за погодженням з Міноборони, що ця техніка не потрібна для використання для Міноборони і не включена в держзамовлення. На даний момент в державі існує відповідна процедура погодження і жодна одиниця техніки без погодження з Міноборони не може вийти за межі державного кордону», - зазначив він.

Гендиректор підкреслив, що за рахунок експорту Україна конкурує з Росією на зовнішніх ринках, оскільки українським компаніям вдається, враховуючи введені проти РФ санкції, додатково нарощувати обсяг експортних контрактів, і тільки за перший квартал 2015 року було укладено в два рази більше експортних контрактів, ніж за аналогічний період минулого року.

Він додав, що під час експорту враховуються Мінські домовленості, згідно з якими, зокрема, заборонено використання авіаційної техніки, тому Укроборонпром активно просуває на зовнішніх ринках послуги з ремонту і модернізації авіації.

Гурак відзначив, що всього з 4 липня 2014 року по 4 липня 2015 року було підписано 265 контрактів на суму в 1 млрд дол. США, при цьому був отриманий додатковий дохід в 9,7 млн дол. США за рахунок оптимізації регуляторних процедур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-