«Втома» інтелектуалів як вирок для Донбасу?

«Втома» інтелектуалів як вирок для Донбасу?

Укрінформ
Спробуємо вирахувати причини поведінки тих наших інтелектуалів, хто змагається за радикальне «усікновення» Донбасу

Вирахував (за суто науковою методою) причини поведінки тих наших інтелектуалів, хто змагається за радикальне «усікновення» Донбасу. Сміливі люди – вони відкрито закликають до порушення Конституції, у тому числі ст.157, яка просто забороняє всякі зміни, «якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України». Оговорюся: тут не маються на увазі всілякого штибу покидьки, які це роблять за московські срібники або з чисто ірраціональної люті до всього українського. Щодо них мають діяти геть інші статті.

ЕВРИКА

Метода методою, а початок був евристичним. Відкриття сталося, коли на сайті «Збруч» познайомився із роздумами нью-йоркського політолога (звісно ж, українського походження) Олександра Мотиля під промовистим заголовком «Донбас з воза – Києву легше». Якщо коротко, пан Олександр нині (під текстом стоїть дата 11 травня ц.р.) пропонує Києву залишити все, як є – і нехай Кремль надірветься із тим непідйомним Донбасом.

Не збираюся сперечатись із професором Рутгерського університету, який до того ж «викладав у Гарварді і Колумбії». Але не тому, що нічого сказати. Просто у даному випадку мене цікавить інше. І почну з назви самого сайту, де професор з’являється доволі регулярно. Можливо, я помиляюсь, але Збруч для галицького інтелектуала – це не просто одна з українських річок. Це щось на кшталт Стіксу з давньогрецьких міфів. Переплив – і ти вже десь у потойбіччі.

Тут колись проходив кордон між Австро-Угорською та Російською імперіями, потім – між Польщею та СРСР. Або, ширше – між Європою і, скажемо так, – Європою не цілком повноцінною. Гадаю, звідси й назва видання, де в пошані термінологія, що мало використовується у виданнях на схід від «Стіксу» – усілякі «інвазії» чи, там, «імплозії». Зрештою, основними авторами сайту є мешканці Львова, Івано-Франківська та Тернополя – але він чомусь не названий «Полтвою», чи «Серетом» (з його розкішним ставом у межах міста, де, наскільки мені відомо, розташована редакція), а саме «Збручем».

Як «автентичних» європейців, галичан накрила хвиля загальноєвропейського ж декадансу. Разом із Європою вони відчувають занепад життєвої енергії і не в змозі змусити себе опиратись зовнішнім викликам – будь то хвиля емігрантських безчинств – або російська «інвазія» на сході України. Тієї самої країни, яку значною мірою саме галичани вибороли (для себе?) наприкінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття – і тепер воліють спокійно користуватись тим здобутком у своєму затишному світі.

Олександр Мотиль. Фото: zbruc

Напевне, мешканець Нью-Йорка Олександр Мотиль так не думає, та воно в нього проривається мимоволі: «Києву легше». Звичайно ж, стане легше, коли (і якщо) вдасться свої проблеми перекласти на чужого горба... Характерний нюанс. У вересні минулого року, коли росіяни ще демонструвати певну військову перевагу, й існувала вірогідність Донбас утратити – професор охоче на це погоджувався: «Нехай росіяни заберуть собі Донбас» (інтерв’ю на тому ж таки «Збручі» торік у вересні). Тепер, коли ситуація на фронті явно стабілізувалась, він знову не переймається. Отаке прагнення рівноваги.

КЛУБ ІМЕНІ КОРОЛЯ ЮРКА

Як на політолога, що вивчає ситуацію в Україні, пан Мотиль не надто обізнаний у наших реаліях. У лютневому (2015 р.) інтерв’ю він похизувався:

– Рік тому мої погляди про Донбас вважалися зрадницькими, тепер уже ні. Думаю, що й політики про такі варіанти вже розмірковують.

Між тим, ще в 2011-му часопис «Український тиждень» пропонував з’ясувати питання: «Чи не слід нам «ампутувати» Донбас і Крим». Наскільки пам’ятаю, ініціатором «ампутації» виступив відомий український письменник іванофранківець Юрій Андрухович. Не менш відомий політолог Сергій Грабовський (якщо вірити «Вікіпедії» – родом з Буковини, тобто теж «австро-угорець») не те, щоб палко його підтримав, але у сумі його аргументація зводилась до тези «А чому б і ні?». Утім, радикальнішим за всіх виявився ще один живий класик (пишу без жодної іронії) Тарас Прохасько.

Юрій Андрухович

Тарас зажадав, аби не Україна позбулась Донбасу, а Галичина – України. Між іншим – включно з Волинню. Правда, надруковано це було, якщо не помиляюсь, у суто регіональному виданні – газеті «Галичина» і на пару років раніше, ніж спалахнула «тижнева» дискусія. Прочитавши таке, я зателефонував йому і спитав, що це означає. «Ну, це так, тільки чисто теоретичні міркування», – відповів письменник і ніяких доводів наводити не став.

Сергій Грабовський. Фото: politikan

Не набиваюсь у друзі до класика, але з Прохаськом ми трішечки знайомі. У невимовно вже далекому 2005-у п’ятірка луганчан приїжджала на Прикарпаття «зближувати Схід і Захід» в рамках якогось проекту і чимось його зацікавила. У всякому разі, він узявся бути гідом у наших мандрах Прикарпаттям, а наостанок подарував по своїй щойно виданій книжці «З цього можна зробити кілька оповідань». Мабуть, це найкраще з того, що я читав українською.

Серед інших заходів тієї програми була зустріч з інтелектуальною елітою Франківська. Відкрив її поет Іван Ципердюк вельми своєрідним вітальним словом:

– Ми втомились допомагати нашим братам на Сході, – заявив поет енергійним басом. Ніхто оратору не заперечив, після чого спілкування втратило бодай натяк на змістовність.

Але ключове слово прозвучало: «Втомились». Або, якщо спробувати сформулювати це науковим «сленгом», після нетривалого (за історичними мірками) періоду наднапруження «український П’ємонт» перейшов у стан гомеостазу. Сьогодні тамтешня інтелектуальна еліта ладна змагатись хіба що за підтримання в своєму світі більш-менш комфортної рівноваги. Чого їм ніяк не вдається через пасіонарніших донеччан та дніпропетровців. То який висновок із такої сумної ситуації має зробити галицький інтелектуал? Правильно: відрубати Донбас, як перманентний збудник порушення спокою!

Наївні які.

Тарас Прохасько. Фото: BOOKLAND

АРИСТОКРАТИ

Взагалі, переоцінити роль «українського П’ємонту» у здобутті Україною незалежності важко. Але мені чомусь здається, якби не надпотужні шахтарські страйки в Донбасі, нічого у галичан не вийшло б. У той конкретний період у Кремля була політична зброя проти «бандерівців», а от проти «гвардії пролетаріату» комуністична влада на той час виявилась безсилою. І єдиний львівський політик, хто зумів укласти союз із лідерами шахтарського руху, був В’ячеслав Чорновіл. За іронією долі – уродженець Черкащини. Саме Чорновола висунув у 1991 році кандидатом на посаду президента трудовий колектив шахти ім. Менжинського у Первомайську на Луганщині. Бо відчули в ньому аристократа – в тому сенсі, як це поняття визначав великий іспанець Хосе Ортега-і-Гассет:

«Не може бути й мови про те, щоб на бурхливе кипіння мас аристократично відповісти манірною усмішкою, як версальський придворний. Версаль – я маю на увазі Версаль усмішок – не аристократія, він – смерть і тління аристократії, колись чудової...

Ні, хто жваво відчуває покликання аристократії, того видовище мас повинно порушувати і запалювати, як незайманий мармур збуджує скульптора. Соціальна аристократія зовсім не схожа на ту жалюгідну групу, яка присвоює собі одній право називатися «суспільством» і життя якої зводиться до взаємних запрошень і візитів» («Повстання мас», ч.ІІ).

Чорновіл – принаймні на ту історичну мить – приблизно так і реагував на процеси, що відбувалися в Україні в цілому та в Донбасі зокрема. Як результат – більше 84% голосів на референдумі 1 грудня 1991 року в обох східних областях. Сьогодні такого рівня діячі на політичному обрії не спостерігаються, хоча ситуація насправді така, що має збуджувати сучасного політичного «скульптора»: в Донбасі нанівець зруйнована стара система контролю за регіоном, дбайливо вибудувана кримінальними структурами (на Донеччині) і єфремовськими «комсомольцями» (на Луганщині), а окупанти на місці тої руїни навіть не намагаються розбудувати щось своє і тільки підтримують сяк-так рештки колишньої інфраструктури забезпечення життєдіяльності.

В'ячеслав Чорновіл . Фото: УКРІНФОРМ

Користатися цим слід уже сьогодні, не чекаючи, поки територія буде звільнена. Натомість закупорюються найменші – легальні – шпарини, через які ще можливе спілкування між двома Донбасами. Боїмося проникнення диверсантів? Інформаційних впливів? Економічного дисбалансу? А треба, щоб усього цього боялись там, по той бік лінії фронту. Зрештою, неможливо виграти війну, весь час сидячи в глухій обороні – особливо в умовах, коли неконтрольованими залишаються шляхи сполучення сепаратистських анклавів із їхнім «спонсором».

***

У мене таке враження, що значна частина нашої інтелектуальної еліти, як природжені гуманітарії, органічно не здатна відчути різницю між такими поняттями фізики, як статика та динаміка, і тому ці «люди гомеостазу» чіпляються за більш зрозумілу їм статику. Тим часом, у політиці перемагає динаміка і – вектор. Це комфортно – сподіватись на Путіна, який забере собі той незрозумілий (і тому ворожий до них) Донбас. І мріяти, як він ним же удавиться. Це неодмінно станеться, але на які «флуктуації» здатна до того часу конаюча імперія? Хто скаже достеменно?

А з іншого боку, той же Олександр Мотиль повідомляє («Донбас з воза): за даними ООН, з Донбасу виїхало 2 млн чоловік. І сам же зазначає, що «більшість тих біженців – це освічений і фаховий середній клас». Від себе ще додам: це найбільш енергійний і креативний клас, який навряд чи змириться зі статусом-кво. І як гадає пан політолог: політики на зразок Олега Ляшка відмовляться використати цей «контингент» (і взагалі явно неприродну ситуацію розірваності країни) у своїй боротьбі за владу? Нагадати, як такий собі Адольф Алоїзович вибудовував свою кар’єру?

То ж чи не ефективніше було б готуватися до власної інвазії? Динамічної.

P.S. Сподіваюся, ніхто не намагатиметься розсварити мене з галичанами? Завжди виступав на їхньому боці у внутрішньо-луганських «диспутах» на тему «бандерівської загрози». А що стосується отої нечисленної групи прибічників «ампутації», то я і їх не хотів образити. Утім, якщо вони таки образяться – то не я перший почав...

Михайло Бублик, Сєверодонецьк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-