Більшість українців підтримують антитютюнові заходи

Більшість українців підтримують антитютюнові заходи

Опитування
Укрінформ
Більшість українців підтримують антитютюнові заходи для запобігання вживання тютюну молоддю.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, які презентував координатор проєктів Київського міжнародного інституту соціології Олександр Щербатюк, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Щербатюка, згідно з результатами дослідження, абсолютна більшість респондентів підтримують заборону реклами брендів електронних пристроїв для куріння та електронних сигарет (79%) та заборону видимого розміщення пачок тютюнових виробів у місцях торгівлі (77%). Дві третини респондентів підтримують заборону ароматизованих тютюнових виробів (67%) і підвищення податків для зменшення цінової доступності для дітей (65%). Запровадження стандартизованої упаковки підтримують 61% респондентів.

Дослідники відзначають поширеність вживання тютюнової продукції серед наймолодшої групи населення.

«Опитування показало, що найбільше помічає рекламу тютюну та нікотину саме молоде населення – 73% молоді віком 18 - 29 років. Далі цей показник знижується з кожною віковою групою і падає до 19% серед респондентів у віці 70 років і старше», – сказав Щербатюк.

За його словами, це підтверджує, що реклама тютюнових та нікотинових виробів спрямована на наймолодшу вікову групу.

Читайте також: В Україні - нове маркування сигарет: попередження займатиме 65% пачки

Зазначалося, що демонстрація тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі є основним каналом реклами цієї продукції – 32% опитаних зазначили, що помічають її. На другому місці банерна реклама в інтернеті (23%) та персональні сторінки у соціальних медіа (20%). Рекламу на вулиці бачили 14% респондентів.

Найчастіше респонденти спостерігали рекламу традиційних сигарет та сигарет для нагрівання (35%), 31% наражалися на рекламу пристроїв для нагрівання тютюну, 24% – електронних сигарет і ще 10% – нікотинових снюсів.

Опитування було проведено у грудні 2023 року в межах регулярного «Омнібусу» громадською організацією «Життя» разом з дослідниками Київського міжнародного інституту соціології. Було опитано доросле населення віком від 18 років. У дослідженні взяли участь 2009 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні тютюнокуріння щороку забирає у середньому 130 тисяч життів.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-