У прифронтовому Запоріжжі здійснили першу цьогоріч пересадку нирки

У прифронтовому Запоріжжі здійснили першу цьогоріч пересадку нирки

Фото
Укрінформ
Запорізькі лікарі, попри близькість фронту, продовжують робити надскладні операції, які рятують життя людям. Зокрема була здійснена перша в цьому році пересадка нирки.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Операція тривала близько трьох годин. Її подробиці медики розповіли під час пресконференції.

“22 лютого фахівці відділення трансплантації та нефрології на чолі із завідувачем Миколою Поляковим здійснили першу у 2024 році пересадку нирки. Для Запоріжжя це неабияке досягнення. За десятки кілометрів від фронту, попри постійні повітряні тривоги, лікарі провідної медичної установи області продовжують рятувати та покращувати життя своїм пацієнтам, ще й проводять такі складні операції”, - наголосили медики.

Пацієнтом, про якого йдеться, є 37-річний житель Вільнянського району. У чоловіка розвинулася термінальна стадія ниркової недостатності. Це означало, що він не зможе більше жити без замісної ниркової терапії. Тож йому потрібен був або постійний діаліз, або родинна трансплантація нирки. Донором погодилась стати 69-річна матір пацієнта.

Читайте також: Вінниччина стала одним з лідерів із трансплантації органів – Борзов

“Я сама запропонувала сину. Сказала: “Треба донор? Я готова”. Навіть не думала. Вмовляла сина”, - сказала Тетяна Дробоног.

Жінку вже виписали з лікарні. За її словами, почуває себе добре і вже готова займатись господарством. У родини є домашня худоба та город.

“Я вже бігаю. Кілька днів тому виписали. Кажу дітям, що дайте мені граблі, в город піду. Дієта в мене, не можна жареного і, на жаль, копченого. Ну, сподіваюсь, що це не постійно буде”, - жартує жінка.

Окрім Леоніда вона має ще четверо дітей, 10 онуків та 4 правнуків. Розповіла, що інші діти, коли дізнались про трансплантація, готові були віддати нирку братові.

“Кожен з дітей сказав, що дасть свою нирку, але я сказала, що я перша”, - додала жінка.

Читайте також: Трансплантації органів щороку потребують 5000 українців - кардіохірург

Леонід почувається добре і також чекає на виписку.

Лікар Микола Поляков пояснює, що такі пацієнти можуть жити звичайним життям, але все подальше життя мають спостерігатись у лікарів (лікарі стежать за функцією пересадженого органу) та будуть приймати певні препарати. В 2023 році Поляков провів 86 пересадок - найчастіше це була саме трансплантація нирок.

У прифронтовому Запоріжжі здійснили першу в цьому році пересадку нирки / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

“Трансплантація повертає людей до якісного та повноцінного життя. Трансплантаційні пакети включені до програми медичних гарантій 2024 НСЗУ. Запорізька обласна клінічна лікарня законтрактована за пакетом медичних послуг лікування дорослих та дітей методом трансплантації”, - пояснила заступниця директора лікарні Наталя Когут.

Читайте також: У Львові трансплантували нирку дитині з рідкісною генетичною хворобою

За її словами, саме з Запоріжжя почалась історія трансплантацій. У 1992 році тут проведена перша трансплантація нирки, в 1994 році - перша в Україні трансплантація печінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-