Вінниччина стала одним з лідерів із трансплантації органів – Борзов

Вінниччина стала одним з лідерів із трансплантації органів – Борзов

Укрінформ

Вінницька область стала одним із лідерів з розвитку трансплантології: в області медики вже виконали 16 операцій з пересадки органів від посмертних донорів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, передає Укрінформ.

«Новини про трансплантацію стають уже нормою для Вінниці, і це під час війни. Можна упевнено сказати, що наша область стала одним із лідерів з розвитку трансплантації органів. Загалом на базі обласної лікарні виконали 16 трансплантацій органів від посмертних донорів. Зокрема, це трансплантації серця, печінки та нирок», - повідомив Борзов.

За його словами, першу в історії вінницької медицини трансплантацію від родинного донора на Вінниччині провели у грудні 2021 року. Тоді нирку від матері пересадили синові. А в травні 2022-го у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М. Пирогова провели другу аналогічну операцію, - донором для сина став батько.

Наприкінці лютого 2023 року у вінницькій медицині сталася інша знакова подія - лікарі вперше провели трупну трансплантацію, до того ж, подвійну. Завдяки ниркам померлого від інсульту чоловіка та згоді його рідних на посмертне донорство двоє важкохворих вінничан отримали ще один шанс на повноцінне життя.

Читайте також: На Вінниччині збудують понад 400 квартир для переселенців – ОВА

Також вінницькі медики у співпраці з фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова під керівництвом українського кардіохірурга Василя Лазоришинця виконали операцію з пересадки серця.

Посадовець наголосив, що трансплантація органів для пацієнтів залишається безоплатною, а лікарні за виконання таких операцій отримуватимуть кошти від НСЗУ. Не сумніваюсь, розвиток трансплантації у нас продовжиться. Торік Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. Пирогова отримала на зазначені цілі 14 млн грн.

Фото: Вінницька ОВА

Матеріал розміщено згідно пункту 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 та Закону України №2849-IX від 31.03.2023 та на підставі Договору про надання послуг №02 від 07.02.2024.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова "реклама".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-