У Львові трансплантували нирку дитині з рідкісною генетичною хворобою

У Львові трансплантували нирку дитині з рідкісною генетичною хворобою

Фото
Укрінформ
Львівські трансплантологи пересадили нирку дівчинці з Франківщини, в якої виявили рідкісну генетичну хворобу, що трапляється раз на 100 тис. населення.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в пресслужбі Першого медоб’єднання Львова.

«У дев’ять років Антоніна перестала рости. А в 12 вже потребувала пересадки нирки. Повернути дівчинці радість здорового життя змогли львівські лікарі. В Центрі трансплантології лікарні Святого Миколая дитині успішно пересадили нирку від посмертного донора», – повідомили у медзакладі.

Читайте також: Фонд «Таблеточки» придбав для лабораторії Охматдиту обладнання більш як на 1 мільйон гривень

В лікарні зазначили, що маленька Антоніна з Івано-Франківська була абсолютно здоровою дівчинкою до дев’яти років. Тоді батьки зауважили, що дівчинка майже не росте. А згодом дитині почало викручувати ноги в різні боки. Відтоді сім’я відвідала десятки лікарів. Після кількох років невдалих спроб виявити недугу, що мучила дівчинку, батьки врешті потрапили до нефрологів.

У Львові трансплантували нирку дитині з рідкісною генетичною хворобою / Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Виявилося, що нирки в Тоні працюють лише на 15%. А все – через вроджене генетичне захворювання – нефронофтиз Фанконі. Його Антоніна успадкувала від тата. При цьому з батьком і молодшим братиком – все добре, бо ця спадкова недуга нещадна саме до дівчаток та призводить до ниркової недостатності. Як наголошують медики, трапляється нефронофтиз Фанконі вкрай рідко – всього один випадок на 100 тис. населення.

Спеціалісти дитячої лікарні Святого Миколая у Львові після обстежень констатували, що часу на лікування обмаль. Хвороба майже знищила праву нирку – якнайшвидше потрібна пересадка. Подарувати Антоніні орган були готові її батьки. Однак жоден із них не підійшов. Тож Тоню могла врятувати лише нирка від посмертного донора. На неї родина чекала пів року.

Читайте також: В Україні вперше виконали трансплантацію серця 6-річній дитині

Тим часом нирки дитини фактично перестали функціонувати. Тоні призначили діаліз.

Врешті шанс на здорове життя в дівчинки з’явився. Подарувала його родина 50-річного чоловіка з Тернопільщини. Після того, як лікарі констатували в нього смерть мозку, рідні погодилися на забір органів.

«Викликом для лікарів стало те, як помістити нирку дорослої людини в черевну порожнину дрібної дитини. Втручання тривало понад 6 годин і минуло успішно. Просто на операційному столі нирка запрацювала», – додали у медзакладі.

Читайте також: В Україні за пів року зробили понад 250 трансплантацій органів

Вже на четвертий день після операції всі показники пацієнтки нормалізувалися, орган повністю приживився.

Як повідомляв Укрінформ, в липні в Україні вперше провели трансплантацію серця 6-річній дівчинці. Трансплантацію виконав лікар-кардіохірург, директор Інститут серця МОЗ України Борис Тодуров спільно з командою лікарів інституту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-