В Україні торік діагностували майже 20 тисяч випадків туберкульозу

В Україні торік діагностували майже 20 тисяч випадків туберкульозу

Укрінформ
За минулий рік в Україні туберкульоз діагностували у майже 20 тисяч осіб, зокрема у 835 дітей.

Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя МОЗ, передає Укрінформ.

"У 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років - 639 осіб; підлітки віком 15-17 років - 196 осіб", - йдеться у повідомленні.

Як наголошують в Центрі громадського здоровʼя, туберкульоз - виліковне захворювання, успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі групи людей мають вищий ризик виникнення захворювання, а саме: особи, які перебувають у постійному контакті з людиною, хворою на туберкульоз; люди, які живуть з ВІЛ та хворі на СНІД; люди, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; люди з ослабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб; діти, оскільки їхня імунна система не сформована; літні люди через послаблення їхньої імунної системи.

Симптомами туберкульозу є: кашель понад 2 тижні; підвищена температура тіла понад 7 днів; утруднене дихання; біль у грудях; поганий апетит, безпричинна втрата ваги; постійна слабкість; підвищена пітливість, особливо вночі; кровохаркання.

Читайте також: В Україну доставили понад мільйон доз вакцини проти дифтерії та правця

Як зазначають у ЦГЗ, для діагностування туберкульозу перш за все необхідно звернутися до лікаря первинної ланки. Сімейний лікар проводить скринінг та опитування, оцінює ризик захворювання, за результатами у разі необхідності скеровує на обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу на молекулярно-генетичній системі та радіологічне обстеження. За необхідності скеровує на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр.

Наголошується, що необхідність проведення флюорографії визначає сімейний лікар. Пацієнтам, у яких немає підозри на ТБ, які не входять до груп ризику, не потрібно щорічне флюорографічне обстеження!

Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію та інше – визначає фтизіатр.

Проведення комп'ютерної томографії для діагностики туберкульозу є безкоштовним.

Читайте також: Українські лікарні отримали сучасне обладнання для діагностики стійкого туберкульозу

З 2022 року в Україні почали застосовувати режим BPaL - новітню схему лікування лікарсько-стійкого туберкульозу. Тривалість лікування у разі застосування такої схеми скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців.

Лікування залежно від стану пацієнта може бути амбулаторним або стаціонарним. За першого варіанту людина, хвора на туберкульоз отримує препарати за місцем лікування. У такому разі пацієнт може бути поруч із сім’єю, в деяких випадках може продовжувати працювати.

Як повідомлялося, в Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-