На Київщині лікарі Охматдиту провели обстеження близько 180 дітей

На Київщині лікарі Охматдиту провели обстеження близько 180 дітей

Укрінформ
У Макарівській територіальній громаді Київської області лікарі НСДСЛ «Охматдит» провели перше в 2024 році виїзне обстеження, під час якого проконсультували близько 180 дітей громади.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми плануємо обстежити 180 дітей. Наші лікарі під час таких виїздів оформлюють електронні картки на дітей, вносять всі дані в нашу електронну базу і кожна дитина отримує консультативний висновок. На місцях є проблеми з надання кваліфікованої медичної допомоги, часто в регіонах відсутні вузькопрофільні лікарі. У нас велика бригада лікарів. Діти за день такого прийому отримують консультації фахових спеціалістів, лабораторні дослідження, електрокардіограму, за необхідністю дітей скеровують на дообстеження в нашу поліклініку або на госпіталізацію в профільне відділення нашої лікарні», - розповіла під час спілкування з журналістами завідувачка першого педіатричного відділення Охматдиту Ольга Медведева.

За її словами, Охматдит з травня 2022 року започаткував проєкт «Збережемо здоровʼя дітей в умовах військової агресії» і регулярно проводить такі виїзні консультації з початку деокупації Київщини і в низці областей. Зокрема, бригада лікарів Охматдиту відвідувала Вінниччину, Сумщину, Чернігівську, Дніпропетровську області. Загалом, з травня 2022 року фахівці Охматдиту обстежили понад 23 тисяч дітей.

Як наголошує Медведева, перебування дітей в укриттях, бомбосховищах, бойові дії, відсутність нормального харчування в цей час, обмеження доступу до медичної допомоги та багато інших чинників, призводять до суттєвого погіршення здоровʼя дітей.

Читайте також: Лікарі Охматдиту врятували хлопчика, який проковтнув 20 магнітів

«Ми бачимо, що перебування в закритих приміщеннях, підвальних укриттях, переживання викликають розвиток так званих психосоматичних захворювань. Зараз часто у дітей виникають проблеми ендокринної системи, бо вони «заїдають» стрес, є зниження соціальної і фізичної активності, зʼявилася і надмірна вага, і підвищення рівня цукру і проблеми з щитоподібною залозою, порушення шлунково-кишкового тракту. Погіршення якості повітря викликає зростання і алергологічних, пульмонологічних проблем. Також з нами завжди їздять і медичні психологи, які надають фахові консультації для дітей і за необхідності і для батьків», - розповіла Медведева.

Наразі, за її словами, близько 10% дітей після таких виїзних обстежень скеровують на госпіталізацію, 30% - на додаткові обстеження і консультації в поліклініку Охматдиту.

Як повідомив журналістам представник благодійного фонду МХП-Громаді Володимир Забела, фонд закупив для бригади «Охматдиту» гематологічний аналізатор. Завдяки цьому обладнанню можливо провести аналіз крові і отримати результати під час таких виїзних консультацій. За його словами, це не перша спільна ініціатива лікарів Охматдиту та фонду.

«Ми робимо акцент на деокуповані території, запит на таку ініціативу є і ми її реалізуємо, це буде по всій Україні. Ми вже організуємо такі виїзди по Київській, Сумській, Дніпропетровській області», - сказав Забела.

Читайте також: В Охматдиті провели унікальну операцію хлопчику, який не міг повноцінно дихати

Як повідомляв Укрінформ, Охматдит є найбільшою дитячою лікарнею України. Її історія розпочалася в 1894 році, коли на кошти видатного підприємця та мецената М. А. Терещенка відкрили Київську безоплатну Цесаревича Миколая лікарню для чорноробів та незаможних людей. Першого лютого Охматдит відсвяткував своє 130-річчя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-