В Охматдиті провели унікальну операцію хлопчику, який не міг повноцінно дихати

В Охматдиті провели унікальну операцію хлопчику, який не міг повноцінно дихати

Відео
Укрінформ
Спеціалісти Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» провели унікальну операцію на грудній клітці дитини, яка не могла повноцінно дихати. Подібне втручання виконувалося вперше в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці НДСЛ «Охматдит» у Фейсбуці

Як зазначається в повідомленні, хлопчик з‘явився на світ з рідкісним синдромом - асфіктична торакальна дистрофія (Jeune’s syndrome). Він трапляється не частіше одного разу на 130 тисяч новонароджених.

Такі діти народжуються з маленькою грудною кліткою, яка має дзвіноподібну форму та обмежує роботу легень. Це не дає дитині нормально дихати. Природній перебіг дуже тяжкий, особливо якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Зазвичай маленькі пацієнти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання.

У 1995 році американський хірург Терренс Девіс запропонував спосіб хірургічного лікування цієї вади, який назвав латеральною торакальною експансією. Ця операція дозволяє послідовно збільшити обʼєм обох половин грудної клітки. Такі втручання є рідкісними і проводились лише в декількох провідних клініках США, Великої Британії та Італії.

Коли такий пацієнт поступив до Охматдиту, спеціалісти лікарні вперше в Україні вирішили застосувати запропонований підхід.

«Дитині був один місяць. Проводити таку операцію було дуже ризиковано. Адже наш пацієнт наймолодший з тих, про кого вже писали в літературі. Детально вивчивши всі особливості оперативного втручання та застосувавши їх до нашого маленького хлопчика, команда хірургів та анестезіологів взялися за хірургічне лікування дитини», - зауважили фахівці лікарні.

Читайте також: 9-місячну дитину виписали з Охматдиту після операції на серці і печінці, що тривала майже добу

Як пояснив хірург Охматдиту, професор Євген Руденко, «суть операції полягає в тому, що послідовно пересікаються 6 ребер в шахматному порядку. А потім зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. За рахунок цього збільшується обʼєм грудної клітки».

Хлопчику провели операцію у два етапи: у 1,5 місяці на правому боці та у 2,5 місяці на лівому.

«Зараз у нього вже загоїлися післяопераційні рани, дитина тренується самостійно дихати, а за даними обстеження обʼєм грудної клітки збільшився. Це дає нам надію, що маленький пацієнт зможе почати самостійно дихати», - зауважили в Охматдиті.

Як повідомляв Укрінформ, у львівському Охматдиті врятували передчасно народжених близнюків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-