У Львові провели трансплантацію кісткового мозку трирічному хлопчику

У Львові провели трансплантацію кісткового мозку трирічному хлопчику

Фото
Укрінформ
У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (ЗУСДМЦ) провели пересадку клітин кісткового мозку трирічному Яремі зі Львова, який майже рік перебував у лікарні в очікуванні операції.

Про це у Фейсбуці повідомив ЗУСДМЦ, передає Укрінформ.

«Трирічний Ярема майже рік провів у нашому Центрі. Тож його виписка додому після пересадки стовбурових клітин була довгоочікуваною та емоційною», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що торік батьки Яреми зауважили дивну асиметрію на обличчі сина та звернулися за допомогою до фахівців. Під час УЗД у хлопчика діагностували новоутвір щоки. Діагноз вразив родину - нейробластома заочеревинного простору. Хвороба поширилась і на кістки скелета.

Після восьми блоків хіміотерапії в ЗУСДМЦ пухлина у хлопчика значно зменшилась, і хірурги лікарні змогли оперативно видалити новоутвір.

«Після операції у Яреми було ще два блоки хіміотерапії, після яких ми провели забір стовбурових клітин. Клітинного матеріалу було достатньо, тому запланували проведення одразу двох (тандемних) високодозових хіміотерапій та двох трансплантацій кісткового мозку» , - розповіла лікар Наталя Васільєва.

У післятрансплантаційному боксі хлопчик провів 21 день. В медзакладі розповідають, що він завжди був життєрадісним, і хвороба цього не змінила. Медики називають його справжнім супергероєм, бо усі процедури дитина переносила терпляче та з відвагою. Зараз маленький львів'янин вдома, у лікарню приходить лише на контрольні огляди.

«Це десята трансплантація кісткового мозку дитині у нашій лікарні. Ми радіємо результатам лікування разом із нашими пацієнтами. І продовжуємо допомагати дітям одужувати» , - зазначила дитячий онколог, в.о. керівника клініки дитячої онкології ЗУСДМЦ Христина Запоточна.

Читайте також: У Тернополі вперше провели трансплантацію рогівки

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (ЗУСДМЦ) відкрили підрозділ, який виконуватиме імуно-генетичні обстеження для пацієнтів до і після трансплантації, а також для дітей з онкологічними та нефрологічними захворюваннями.

Відкриття «Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку» у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі відбулось 15 лютого 2022 року. Це перша та єдина на заході України лікарня, що проводитиме трансплантацію кісткового мозку у дітей.

ЗУСДМЦ включено у пілотний проєкт МОЗ, який передбачає фінансування трансплантації за державні кошти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-