У Львові італійський хірург провів операції із вживлення стовбурових клітин дітям

У Львові італійський хірург провів операції із вживлення стовбурових клітин дітям

Фото
Укрінформ
У львівській дитячій лікарні св. Миколая італійський хірург Роберто Брамбілла спільно із ортопед-травматологами лікарні успішно вживили стовбурові клітини трьом українським дітям із порушеннями рухливості кінцівок.

Про це повідомляє у Фейсбуці Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

Зазначається, що втручання із вживлення стовбурових клітин – це одна із провідних світових методик регенеративної медицини, яка дає шанс маленьким пацієнтам з опіковими травмами та іншими патологіями збільшити рухливість у кінцівках. І нещодавно цей сучасний метод лікування вперше застосовали і у дитячій лікарні Львова.

Однією з трьох перших пацієнтів була 17-річна Божена з Львівщини. Дівчина народилася зі зрощенням променевої та ліктьової кісток, через що долоня її лівої руки була обернена наперед, що викликало дискомфорт і не дозволяло дівчині бути самостійною у побуті. Рік тому ортопеди-травматологи лікарні скорегували патологію дівчини, а тепер настав час відновити повну активність кінцівки. Аби пришвидшити одужання Божени, керівник напрямку регенеративної медицини однієї з лікарень Італії Роберто Брамбілла запропонував застосувати новий метод — вживлення стовбурових клітин у ділянку руки, яка потребує відновлення.

У Львові італійський хірург провів операції із вживлення стовбурових клітин дітям / Фото: Перше медичне об'єднання Львова

«Рідкісне втручання Роберто Брамбілла, Галина Гачкевич разом з операційною командою провели у кілька етапів. Спершу методом ліпосакції хірурги забрали зі стегнової ділянки пацієнтки жирову тканину та відділили від неї так звані мезенхімальні стовбурові клітини. Потім вживили їх у раніше прооперовану ділянку руки. Стовбурові клітини неабияк ефективні у таких випадках, адже мають здатність трансформуватися у будь-який інший тип клітин, що в свою чергу пришвидшує процес відновлення тканин руки», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Львові за рік пересадили 128 донорських органів

Зі слів медперсоналу, для Божени ця операція надзвичайно важлива. Після смерті мами її виховувала бабуся і нині дівчина хоче бути опорою для неї.

Інші два втручання лікарі виконали дітям із післяопіковою та травматологічною патологіями. Ці маленькі пацієнти теж із нетерпінням чекають на швидше покращення рухливості кінцівок.

Як повідомляв Укрінформ, у дитячій лікарні Святого Миколая у Львові почала діяти програма з порятунку дітей із рідкісним захворюванням печінки – синдромом Алажиля. Шанс на порятунок отримали дві дворічні дівчинки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-