Країни ЄС не використали COVID-вакцин на €4 мільярди

Країни ЄС не використали COVID-вакцин на €4 мільярди

Укрінформ
За приблизною оцінкою, майже 215 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, закуплених країнами ЄС у розпал пандемії, залишилися невикористаними.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Politico оцінює вартість 215 мільйонів доз викинутих вакцин у понад 4 мільярди євро, виходячи з цін на вакцини, про які повідомлялося у ЗМІ.

З початку пандемії коронавірусу наприкінці 2020 року країни ЄС спільно придбали 1,5 мільярда доз вакцини (понад три на кожну людину в Європі). Багато з них зараз лежать на звалищах по всьому континенту.

Як зазначається, нелегко виявити, скільки вакцин було викинуто. Уряди, включно з другою за чисельністю населення країною ЄС Францією, неохоче розкривають масштаби відходів.

Читайте також: В Україні зараз вдосталь COVID-вакцини - МОЗ

Розрахунки Politico базуються на цифрах з 19 європейських країн. Однак видання наголошує, що реальна кількість викинутих вакцин, ймовірно, набагато більша.

Німеччина, наприклад, надала дані про відходи у червні 2023 року. На той час на складах було ще 120 мільйонів вакцин. Відтоді виробники вакцин також представили нові версії, які адаптовані до останніх варіантів коронавірусу, що робить старі вакцини застарілими, швидше за все, їх буде викинуто.

Розрахунки на основі наявних даних показують, що країни ЄС утилізували в середньому 0,7 дози на одного мешканця.

Читайте також: Новий підвид COVID-19 «Пірола» виявили вже у трьох містах Латвії

Перше місце посіла Естонія, яка викинула більше однієї дози на одного мешканця, за нею йде Німеччина, яка також викинула найбільший невикористаний обсяг вакцин.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск скасував візит у неділю до Таллінна на зустріч з прем’єрками країн Балтії через захворювання на COVID-19 очільниці уряду Естонії Каї Каллас.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-