МОЗ і Європейське бюро ВООЗ підписали дворічну угоду про співробітництво

МОЗ і Європейське бюро ВООЗ підписали дворічну угоду про співробітництво

Укрінформ
У суботу, 16 грудня, в Києві Міністерство охорони здоров’я України і Європейське бюро ВООЗ підписали угоду про співробітництво на 2024-2025 роки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МОЗ.

У міністерстві зауважили, угоду підписали очільник МОЗ Віктор Ляшко і директор відділу підтримки країн та партнерства і виконувач обов’язків регіонального директора з надзвичайних ситуацій Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоровʼя д-р Гундо Вайлер (від імені директора Європейського регіонального бюро ВООЗ д-ра Ханса Генрі П. Клюге).

«ВООЗ - багаторічний стратегічний партнер України та нашого міністерства. Підписання нової угоди про співробітництво продовжить історію нашої плідної співпраці задля підтримання стійкості медичної системи в умовах викликів повномасштабної війни, а також продовження процесу реформування галузі. Якісна, доступна, безоплатна медична допомога для українців - така наша спільна мета», - підкреслив Ляшко.

Нова угода встановлює рамки подальшої співпраці для підтримки стійкості системи охорони здоров’я України в умовах війни, продовжуючи програму реформ і рух до відновлення системи охорони здоров’я.

«Ситуація у сфері охорони здоров’я, що змінюється, і на яку сильно вплинула війна, вимагає як негайного надання послуг із рятування життів, так і безперервної допомоги по всій країні. Попри війну, що триває, ми працюватимемо пліч-о-пліч з урядом України та іншими партнерами, щоб підтримати поточне реагування у сфері охорони здоров’я в умовах війни, продовжити впровадження реформ системи охорони здоров’я та розробку комплексних програм відновлення», - зауважив Вайлер.

Читайте також: Україна отримала від ВООЗ та Німеччини 20 автівок швидкої допомоги

Як підкреслив представник ВООЗ в Україні д-р Ярно Хабіхт, підписуючи нову угоду про співробітництво з Міністерством охорони здоров’я, ВООЗ підтримуватиме Україну в подальшому зміцненні системи охорони здоров’я країни та реагуванні на виклики, пов’язані з війною, надаючи гуманітарну допомогу разом із стратегічними рекомендаціями щодо продовження реформ у секторі охорони здоров’я та зусиль із відновлення.

МОЗ та ВООЗ підписали дворічну угоду про співробітництво для зміцнення партнерства на 2024-2025 роки / Фото: МОЗ

Зазначається, що підписана угода сприятиме посиленню співпраці між Україною та ВООЗ у таких сферах:

ефективне та своєчасне реагування на надзвичайні ситуації,

інтегрований пакет медичних послуг для всіх, орієнтований на первинну медичну допомогу;

ефективна система охорони здоровʼя зі справедливим і рівноправним фінансуванням;

запобігання майбутнім спалахам захворювань;

зменшення основних факторів ризику, пов’язаних з неінфекційними захворюваннями (НІЗ);

сталі та здорові суспільства;

зміцнення закладів охорони здоровʼя на шляху до вступу в ЄС.

У межах угоди ВООЗ підтримуватиме Україну в задоволенні нагальних прямих і непрямих надзвичайних потреб у сфері охорони здоров’я, які є наслідком повномасштабної війни. МОЗ і ВООЗ також працюватимуть над подальшим впровадженням реформ системи охорони здоров’я для побудови сучасної якісної медичної системи для українських громадян.

Читайте також: МОЗ і Міжнародний фонд «Відродження» підписали меморандум про співпрацю

Також буде приділена увага відбудові та зміцненню системи охорони здоров’я, забезпеченню доступу до основних медичних послуг, таких як реабілітація, первинна медична допомога та епіднагляд у сфері громадського здоров’я. Угода про співробітництво також має на меті активізувати та розширити доступність технічної допомоги Україні порівняно з минулими роками.

Крім того, угода втілить у життя стратегічні пріоритети, викладені в нещодавно розробленій Стратегії співробітництва (CCS), акцентуючи на подальшій співпраці ВООЗ з урядом України у реалізації пріоритетів у сфері охорони здоров’я разом із національним відновленням і програмами розвитку до 2030 року.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів схвалив проєкт Дворічної угоди про співробітництво між урядом України та Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоровʼя на 2024-2025 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-