У МОЗ розповіли, скільки лікарів можуть надавати психологічну допомогу на «первинці»

У МОЗ розповіли, скільки лікарів можуть надавати психологічну допомогу на «первинці»

Укрінформ
Понад 60% лікарів підготовлені для надання психічних послуг на первинній ланці медичної допомоги.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Ще наприкінці минулого року в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи першої леді Олени Зеленської почалося масштабування навчання сімейних лікарів та педіатрів за програмою mhGAP (mental health gap action program – Програма дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я). Наступний етап — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів. Важливими є також програми, спрямовані на захист та зміцнення психічного здоров’я самих медпрацівників, адже навантаження на них зросло в рази», — сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Зараз в Україні більше ніж 15 200 лікарів «первинки» пройшли навчання за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Це становить понад 60 % від загальної кількості лікарів первинної ланки. З них близько 8 000 — вже активно використовують надбані навички в практиці, надаючи безоплатні психологічні послуги пацієнтам у межах пакета ПМГ.

Протягом року понад 85,5 тисячі унікальних пацієнтів скористалися даною послугою. За цей час зафіксовано 64 045 звернень, повʼязаних з ментальним здоровʼям, до сімейного лікаря, 12 494 — до терапевта, 9 253 — до педіатра, 8 194 — до інших фахівців.

У МОЗ нагадали, що послуги з охорони психічного здоровʼя можна безоплатно отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Станом на сьогодні близько 850 медзакладів «первинки», законтрактовані за пакетом Програми медичних гарантій «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та надають безоплатні послуги пацієнтам. Щоб знайти потрібного лікаря, скористайтесь онлайн-мапою або зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Читайте також: Після війни близько 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної допомоги

Як повідомляв Укрінформ, у зв'язку з потребою громадян у психосоціальній підтримці за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської створена програма ментального здоров’я «Ти як?». У межах кампанії створена спеціальна сторінка.

У липні в Україні стартувала друга хвиля програми ментального здоров’я «Ти як?», спрямована на розвиток здатності психіки відбивати атаки стресових чинників і подолання стереотипів, які заважають звернутися по допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-