Сімейні лікарі допомагають українцям долати проблеми щодо ментального здоров'я

Сімейні лікарі допомагають українцям долати проблеми щодо ментального здоров'я

Укрінформ
З початку року понад 85,5 тисячі українських пацієнтів з проблемами психічного здоров'я отримали медичну допомогу на первинній ланці.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Понад 15 200 сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів пройшли навчання за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Це - понад 60 % від загальної кількості лікарів первинної ланки. З них, близько 8 тисяч активно використовують надбані навички в практиці, надаючи безоплатні медичні послуги пацієнтам у межах пакета Програми медичних гарантій.

Читайте також: В Україні розбудують мережу центрів психічного здоровʼя

Також цього року зафіксовано 64 045 звернень, повʼязаних з ментальним здоровʼям, до сімейного лікаря, 12 494 — до терапевта, 9 253 — до педіатра, 8 194 — до інших фахівців.

У МОЗ підкреслили, що медичні послуги пацієнтам з розладом психіки можна безоплатно отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Ці фахівці пройшли спеціальне навчання та можуть надавати першу психологічну допомогу. Знання, отримані на курсі, дають можливість лікарям первинної ланки розпізнати симптоми ментальних розладів та скерувати пацієнта до спеціаліста у разі потреби.

Станом на сьогодні, близько 850 медзакладів «первинки», законтрактовані за пакетом Програми медичних гарантій «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та надають безоплатні послуги пацієнтам. Щоб знайти потрібного лікаря, скористайтесь онлайн-мапою або зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-