В Україні розбудують мережу центрів психічного здоровʼя

В Україні розбудують мережу центрів психічного здоровʼя

Укрінформ
МОЗ опрацьовує забезпечення у 2024 році доступності психіатричної допомоги на амбулаторному рівні. Для цього ведеться робота з розбудови регіональної мережі центрів психічного здоровʼя.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, про це міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко розповів під час 8-го засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, передає Укрінформ.

«Ми для себе поставили індикатор — 157 кластерних лікарень, в яких повинні зʼявитися центри ментального здоровʼя з мобільними мультидисциплінарними командами, до складу яких входитиме і психолог, і психіатр. Ми зробимо окремий пакет у Програмі медичних гарантій, переформатувавши наявний пакет щодо послуг мобільних мультидисциплінарних команд. І ці послуги будуть оплачуватися Національною службою здоровʼя за Програмою медичних гарантій», - сказав Ляшко.

Крім того, як зазначають в МОЗ, серед пріоритетів на наступний рік: збільшення кількості навчених лікарів та медичних сестер/братів за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP»; інтеграція психосоціальної допомоги на всі рівні медичної допомоги; створення амбулаторної психіатричної допомоги та збільшення доступності послуги для населення; збільшення кількості мобільних мультидисциплінарних команд; створення спеціальних хабів з психореабілітації населення.

Читайте також: Центри соціально-психологічної реабілітації Мінветеранів вже надали майже 60 тисяч послуг

Також МОЗ планує провести перезавантаження монопрофільних спеціалізованих медзакладів стаціонарної психіатричної допомоги. Зокрема мають бути докорінно змінені підходи до лікування пацієнтів та забезпечені умови для належного комфорту перебування пацієнта в закладі.

Як нагадали в МОЗ, в цьому році базову психологічну допомогу українці можуть отримати безоплатно у кожного третього сімейного лікаря в Україні у 805 закладах “первинки”.

Як повідомлялося, супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-