ВООЗ не бачить у спалахах пневмонії у Китаї загрози нової епідемії

ВООЗ не бачить у спалахах пневмонії у Китаї загрози нової епідемії

Укрінформ
У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають сплеск мікоплазмової пневмонії серед дітей у Китаї нормальним явищем для зимового періоду і не бачать загрози нової пандемії.

Про це на брифінгу в Женеві заявила представниця ВООЗ Маргарет Харріс, передає Укрінформ.

«Ми стежимо за ситуацією (в Китаї – ред.). Мікоплазмова пневмонія – це те, що ми зазвичай спостерігаємо взимку, вона лікується антибіотиками і чітко виявляється в різних країнах», - сказала Харріс.

Вона підкреслила, що ВООЗ стежить за поширенням цього захворювання в Китаї і надає консультації стосовно лікування й інших питань.

«Ми не розглядаємо це як таке, що має пандемічний потенціал», - зазначила представниця ВООЗ.

Водночас, за її словами, наразі не відомо, чи мають ті, хто хворіє, дефіцит імунітету проти цього вірусу через те, що вони впродовж останніх трьох років не піддавалися впливу циркулюючих вірусів і бактерій, перебуваючи на ізоляції під час пандемії COVID-19.

Читайте також: У ВООЗ назвали лікарню Аль-Шифа у Газі «зоною смерті»

Міністерство закордонних справ Китаю також зробило заспокійливу заяву з приводу пневмонії.

«Дозвольте запевнити вас, що тут, у Китаї, безпечно подорожувати та вести бізнес, і не варто хвилюватися», - заявив у вівторок на брифінгу речник дипломатичного відомства Ван Веньбін, коментуючи дане питання.

Як повідомлялося, в середині жовтня Національна комісія охорони здоров’я Китаю повідомила про різке зростання кількості випадків респіраторних захворювань серед дітей, у першу чергу в північних провінціях.

При цьому, у хворих впродовж першої доби захворювання спостерігається стрімке підвищення температури (до 40°) і загальна слабкість, а вже з другого дня хвороба протікає у вигляді звичайного ГРВІ з помірною температурою, нежитем і кашлем.

ВООЗ надіслала офіційний запит до Китаю з проханням надати дані стосовно зростання респіраторних захворювань і зареєстрованих осередків пневмонії у дітей.

Китайські органи охорони здоров’я повідомили ВООЗ, що не виявили жодних незвичайних або нових патогенів у зв’язку зі зростанням дитячої захворюваності на пневмонію та пояснили сплеск захворюваності наслідком скасування жорстких антиковідних обмежень і зростанням взаємодії між людьми, а також циркуляцією відомих «звичних» патогенів, включаючи грип, мікоплазмову пневмонію (бактеріальна інфекція, яка зазвичай вражає дітей молодшого віку), респіраторно-синцитіальний вірус та COVID-19.

Про кількість хворих та інші дані щодо пневмонії китайська влада наразі не повідомляє.

Як повідомляв Укрінформ, у ВООЗ заявили, що в 2022 році після багаторічного зниження охоплення вакцинацією проти кору кількість хворих на кір зросла на 18%, а кількість померлих від інфекції - на 43% в порівнянні з 2021 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-