У МОЗ надали поради, як худнути без шкоди для здоров’я

У МОЗ надали поради, як худнути без шкоди для здоров’я

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров’я дали поради, як худнути без шкоди для здоров’я.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МОЗ України.

«59% дорослих українців мають надлишкову вагу, включаючи майже 25% людей із ожирінням. І це один із найвищих показників серед країн Східної Європи та Центральної Азії. Такі дані дослідження STEPS, проведеного в Україні у 2019 році», - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що втрата 5-10% маси тіла має позитивний вплив на здоров’я, проте занадто швидке схуднення може призвести до певних проблем: зниження кількості м’язової тканини, утворення каменів в жовчному міхурі, дефіциту поживних речовин тощо. Але ще важливішим є те, що втрата значної кількості кілограмів впродовж короткого проміжку часу часто веде до повторного набору ваги.

У МОЗ надали поради українцям, як зробити схуднення безпечним. Для цього потрібно провести «ревізію» харчових звичок, а також проаналізувати свій спосіб життя і подумати, що може заважати під час схуднення.

Читайте також: ВООЗ визнала самотність глобальною загрозою

«Як і де ви їсте? Скільки разів на день? Приділяєте час обіду чи їсте «на ходу» або перед телевізором? Заведіть щоденник харчування і кілька днів поспіль записуйте (а ще краще - фотографуйте) абсолютно все, що ви п’єте та їсте, а також в якій кількості. Іноді результат такого моніторингу може дуже здивувати», - сказано в повідомленні.

Також варто визначити мету, яка стане мотивацією і створити план її досягнення.

«Для чого ви хочете схуднути? Запишіть на листочку причини й періодично перечитуйте написане. Подумайте також над планом досягнення мети - для цього краще застосовувати тактику невеличких, але конкретних і реалістичних цілей», - ідеться в повідомленні.

Крім того, у МОЗ радять навчитися відрізняти фізичний голод від емоційного, адже часто люди їдять від нудьги, суму чи коли тривожимося. «Важливо навчитися їсти, коли ми хочемо їсти, а не коли потребуємо заспокоєння. Намагайтеся припинити їсти трохи раніше ніж ви відчуєте ситість, адже мозок потребує близько 20 хвилин, щоб опрацювати сигнали від шлунку про насичення», - сказано в повідомленні.

Читайте також: Надмірне вживання солі призводить до ожиріння та раку - ВООЗ

У міністерстві також зауважили, що потрібно бути уважними до того, що їмо, варто надавати перевагу продуктам, які дають відчуття насиченості й містять багато клітковини: овочам і зелені, цільнозерновим продуктам, горіхам, ягодам, квасолі, сочевиці; білковим тваринним продуктам (рибі, птиці, яйцям). 

Крім того, фахівці радять не бути надто суворими до себе, а до змін ставитися як до внеску в загальне здоров’я.

Також варто їсти повільно і вдумливо, насолоджуючись процесом. «Не ігноруйте приймання їжі і не поєднуйте його з іншими активностями, наприклад, відповіддю на листи з електронної пошти. Знаходьте час, щоби спокійно поїсти, оцінити смак страви, відчути насиченість. На основні прийоми їжі повинно виділятися щонайменше 20 хвилин», - сказано в повідомленні.

У МОЗ радять обмежити кількість прийомів їжі трьома класичними - сніданком, обідом і вечерею. Адже кожний перекус додає калорійність до енергетичного балансу. 

Фахівці зазначають, що «порада «просто менше їсти» працює не для всіх і не завжди, адже на здатність людини втрачати і утримувати вагу впливає багато чинників». 

Читайте також: В Україні вперше проведуть дослідження щодо трансжирів у продуктах

«Тож універсальної «дієти» для всіх немає. Проте спосіб життя змінити доведеться. Змінювати сформовані роками звички непросто, але робити це одразу і не треба - достатньо щодня робити маленькі кроки - і все обов’язково вийде! Пам’ятайте: люди з поступовою втратою ваги (від 400 до 900 г на тиждень) мають більше шансів утримати результат, ніж ті, які худнуть швидко», - ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, люди, які регулярно вживають червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету ІІ-го типу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-