Франція додатково виділить €12 мільйонів на охорону здоровʼя в Україні

Франція додатково виділить €12 мільйонів на охорону здоровʼя в Україні

Укрінформ
Франція додатково виділить 12 мільйонів євро на невідкладні потреби сфери охорони здоровʼя України.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, ключові напрями спрямування виділених коштів під час зустрічі зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України Пʼєром Ельброном обговорив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. передає Укрінформ.

«Дякую уряду та народу Франції за постійну всебічну підтримку України. Спільними зусиллями ми працюємо над тим, щоб українська медична система й надалі, попри всі виклики повномасштабної війни, демонструвала стійкість та мала потенціал до розвитку. Маємо багато як довгострокових проєктів, так і тих, що дозволяють швидко реагувати на екстрені виклики, аби українці мали доступ до необхідної медичної допомоги», - сказав Ляшко.

Читайте також: Банк Розвитку Ради Європи ухвалив спільний з Україною проєкт на €100 мільйонів

Зазначається, що кошти у сумі 12 млн євро, виділені на наступний рік на невідкладну підтримку охорони здоров’я в Україні, будуть використані на реалізацію проєктів у сфері ментального здоровʼя, покращення діагностики онкологічних захворювань, відновлення медичних закладів у Чернігівській області та створення окремого фонду для закупівлі медичного обладнання у відповідь на термінові потреби.

Крім цього, під час зустрічі обговорили плани розширення програми міжнародного медичного партнерства, яка була започаткована у вересні цього року в Києві в рамках Третього саміту перших леді та джентльменів. 10 медичних закладів з різних куточків Франції вже стали «побратимами» українських лікарень з Києва, Львова, Тернополя, Ужгорода. Незабаром очікується нова хвиля партнерств. Практика безпосередньої поглибленої співпраці між лікарнями-побратимами демонструє свою ефективність. Вона дає змогу медичним фахівцям регулярно обмінюватись досвідом та переймати найкращі практики задля розвитку медичних систем обох країн.

Окреме питання співпраці — залучення фахівців французьких агенцій для надання експертної підтримки в створенні в Україні нового незалежного державного органу, що відповідатиме за реєстрацію та контроль за ринком ліків, медвиробів, косметики та дієтичних добавок. Наразі МОЗ працює над формуванням Консультативної ради. До неї будуть запрошені висококваліфіковані спеціалісти як з України, так і з інших країн та міжнародних організацій, аби забезпечити абсолютну прозорість процесу.

За даними міністерства, також приділили увагу стану опрацювання міжурядових угод щодо закупівлі 30 сучасних інноваційних мамографів та будівництва модульних відділень в існуючих лікарнях, де пацієнтам надаватиметься допомога у разі невідкладних станів, зокрема на базі Бородянської центральної районної лікарні. Наразі обидві угоди перебувають на фінальній стадії погодження всіма залученими органами виконавчої влади.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, за понад 20 місяців війни Росія пошкодила 1468 об’єктів медзакладів та ще 193 зруйнувала вщент.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-