Неякісний сон шкодить здоров’ю та шлюбним стосункам

Неякісний сон шкодить здоров’ю та шлюбним стосункам

Дослідження
Укрінформ
Понад третина американських пар сплять окремо. У разі, якщо партнер по сну тягне на себе ковдру, крутиться всю ніч або постійно голосно хропе, американці обирають так зване "розлучення уві сні", щоб покращити свій нічний сон.

Згідно з недавнім опитуванням Американської академії медицини сну (AASM), понад третина американців зізналися, що періодично чи постійно сплять в іншій кімнаті. Чоловіки найчастіше вибирають диван чи кімнату для гостей: майже половина чоловіків (45%) повідомляють, що періодично чи постійно сплять в іншій кімнаті, те саме роблять і чверть (25%) жінок.

Поганий сон може погіршити настрій. Людина, яка недосипає роздратована на “порушника” її сну. Це негативно впливає на стосунки. Якісний нічний сон важливий як для здоров'я, так і для щастя, тому не дивно, що деякі пари воліють спати окремо для загального благополуччя.

Читайте також: ТОП-5 напоїв для підтримки імунітету

Для взаємин важливо мати рекомендовану тривалість здорового сну. Дослідження показали, що ті, хто у відносинах постійно погано спить, з більшою ймовірністю конфліктуватимуть зі своїми партнерами, і що недосипання знижує рівень емпатії — це означає, що ті, хто не висипається, можуть бути менш здатними розуміти чи інтерпретувати почуття своїх партнерів.

Майже половина (43%) міленіалів час від часу або постійно сплять в іншій кімнаті, щоб пристосуватися до свого партнера.

Хоч термін “розлучення уві сні” здається різким, насправді він просто означає, що люди надають перевагу здоровому сну і переходять вночі в окрему кімнату, коли це необхідно. Однак, якщо гучне хропіння одного з партнерів призводить до сну в різних кімнатах, слід запропонувати партнеру поговорити з лікарем про обструктивне апное уві сні. Це стосується як чоловіків, так і жінок, які можуть хропіти.

Гучне і часте хропіння – найпоширеніший симптом апное уві сні. Його наслідками можуть бути - стомлюваність чи денна сонливість, важкість після сну, безсоння, ранковий головний біль, пробудження вночі, щоб піти до туалету, труднощі з концентрацією уваги, втрата пам'яті, зниження статевого потягу, дратівливість, проблеми з керуванням автомобілем.

Читайте також: Надмірне вживання червоного м'яса може зумовити розвиток цукрового діабету

Хоча не у всіх, хто хропить, є це порушення сну, хропіння — це симптом, до якого слід ставитись серйозно. Коли хропіння поєднується з почуттям задухи або зупинками дихання під час сну, це явна ознака апное уві сні. Надмірна маса тіла є ключовим фактором ризику розвитку апное уві сні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-